achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Wapenveld

Wapenveld vormt een hechte gemeenschap, met een eigen identiteit die zij met trots draagt en zelfs een eigen volkslied. Wapenveld is na Heerde met 5.000 inwoners de grootste woonkern.

Wapenveld

Dorpsplein
In het centrum van Wapenveld bevindt zich een plein dat de wandelaar of fietser uitnodigt om even uit te rusten, een boterham te eten en te genieten van de gemoedelijkheid van een klein dorp op de Veluwe. 

Eigen identiteit
Wapenveld valt bestuurlijk onder de gemeente Heerde, maar een Wapenvelder is geen Heerdenaar. Dat heeft zijn oorsprong in de historie, toen dorpen hun bestaansrecht kregen op basis van kerkelijke erkenning. 

Over padden en papiermaken
De bijnaam van een Wapenvelder is 'padde'. Er doen verschillende verhalen de ronde over de herkomst van die bijnaam, die vroeger als geuzennaam werd gebruikt. Maar de Wapenvelder draagt de bijnaam met trots, hetgeen ook terug te zien is aan de grote bronzen pad die in het dorp staat. Een andere bronzen beeld dat de aandacht trekt is die van de papiermaker. De Berghuizer papierfabriek was ruim 100 jaar lang één van de grootste werkgevers in de omgeving van Wapenveld. Hele families werkten generaties lang in de fabriek, tot de activiteit werd verplaatst naar China en de fabriek in Wapenveld werd gesloten. Het beeld herinnert aan een eeuw papiermaken.

Parkeren
Wapenveld is met de auto zeer goed bereikbaar. Rondom het plein zijn verschillende parkeerplaatsen. Parkeren is gratis.

Cultureel erfgoed
Een rechtgeaarde Wapenvelder is uitermate trots op zijn verleden en helpt actief mee om dit in allerlei vormen, in woord en beeld tot uiting te laten komen. Zo is er een zeer grote groep vrijwilligers actief om binnen Wapenveld enkele historische plekken en gebieden weer zo in te richten zoals het vroeger geweest moet zijn. 

Wapenveld Wapenveld Wapenveld 

 
Wapenveld en de Afscheiding

Ten tijde van de Afscheiding zoals de kerkelijke beweging wordt genoemd, is de molenbelt in Wapenveld het zenuwcentrum.

Apeldoorns Kanaal - een parelsnoer

Het Apeldoorns kanaal kronkelt door Gelderland, van Eerbeek naar Hattem, als een snoer met daaraan vele pareltjes van dorpen. Bij de Vemderbrug in Epe komt het kanaal op Heerder grondgebied.

 
Wapenvelds volkslied

Wapenveld vormt een hechte gemeenschap, met een eigen identiteit die zij met trots draagt en zelfs een eigen volkslied.

 
Winkels in Wapenveld

Openingstijden: De winkels zijn iedere werkdag geopend van 09.00 – 12.30 uur en van 13.30 – 18.00 uur.  Koopavond is op vrijdag. De winkels zijn dan tot 21:00 geopend.

 
Markten

Zowel Heerde als Wapenveld kent een weekmarkt. Daarnaast hebben beide kernen af en toe een kraam ambulante handel op een parkeerplaats staan. Hieronder de dagen en tijden van de weekmarkten.

Klinkt dit u goed in de oren? Dan zijn onderstaande deelnemers wellicht ook interessant voor u.

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken