achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Molens

In de gemeente Heerde bevinden zich een waterradmolen en drie windmolens.

Molens

Molens in Wapenveld
In het dorp Wapenveld staan twee windmolens. Beide molens zijn van het type grondzeiler. Molen 'De Vlijt' staat aan de Groteweg 52, dicht bij 'De Wielewaal'. De voorganger van deze in 1984 gebouwde molen is eerste Kerstnacht 1980 afgebrand. Door acties van de plaatselijke bevolking en medewerking van de gemeente Heerde en de provincie Gelderland is het gelukt de herbouw rond te krijgen. Dagelijks is de molen te bezichtigen en tevens bestaat de mogelijkheid om volkoren meel te kopen.

Molen 'De Wielewaal' staat aan de Kanaaldijk 82. Deze molen is gebouwd in 1870 te Zuidveen als poldermolen. De molen is daar in 1955 afgebroken en in 1959 weer in Wapenveld opgebouwd om elektrische stroom op te wekken. Inmiddels is deze stroomopwekking gestaakt. Deze kleine molen is te bezichtigen.

Molen in Veessen 
Schitterend gelegen aan de IJsseldijk in Veessen is de rond 1777 gebouwde stellingmolen, de 'Möle van Bats'. Deze is beeldbepalend voor het dorp en een waardevol landschapselement, ook gezien vanaf de rivier de IJssel. Nog heden ten dage wordt met deze molen consumptiemeel en veevoeder gemalen. Deze molen is overgedragen aan de Stichting Molenbezit Gemeente Heerde en kan bezichtigd worden.    

Een bezoek aan de naast gelegen voormalige maalderij 'De stoom van Jan' is zeker de moeite waard. 

Waterradmolen in Heerde
Aan de Beeklandseweg 4 in Heerde is in 2018 een modern watterrad geplaatst op een plek waar vroeger een werkend waterradmolen stond, die al in 1400 wordt genoemd. In 1499 werd een vergunning afgegeven voor het exploiteren ervan. De Watermolen van Heerde doet dat in een modern jasje en wekt energie op. Bij 'Koffie bij de molen' serveert Zoethout koffie en lekkernijen. 

De enige originele waterradmolen, die nog over is van een tiental in de gemeente Heerde, is molen 'De Hoop' aan de Keetweg 5. Deze molen is van het type bovenslag en werd gebruikt als korenmolen. Het huidige molengebouw is gebouwd in 1927. Vele eeuwen heeft op deze plaats een molen gestaan. De molen is niet te bezichtigen.

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken