achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

De IJssel, boeiende grens van Heerde

De oostelijke grens van de gemeente Heerde wordt gevormd door de IJssel. Deze aftakking van de Rijn is vooral belangrijk voor de kern Veessen. Het dorp ligt prachtig aan een grote meander van deze rivier. Waar een rivier is, zijn ook uiterwaarden en die zijn hier buitengewoon boeiend. 

De IJssel, boeiende grens van Heerde

"Ginds de Iessel met zien weerden"
Zo maar een zin uit het Heerder volkslied, dat heel kort de veelkleurigheid van het natuurschoon van de gemeente Heerde aanstipt. Want kijken we iets nauwkeuriger dan zien we een keur aan cultuurhistorische landschapselementen. De statige IJsselhoeven, het roodbonte Maas-Rijn-IJssel-vee (MRIJ-vee), maar ook ooievaars en talrijke soorten weide- en watervogels zorgen ervoor dat het oog heel veel te zien krijgt. Daarnaast is de rivier ons gunstig gezind geweest door te zorgen voor een eigen haven: de Hank, een afgesneden rivierbocht. 

Veerpont
Vroeger, toen de schepen kleiner waren, was het een vlucht- en overwinteringshaven. Door de haven heeft Veessen een rivierfront waarin de mölle van Bats een prominente plaats inneemt. Om de IJssel over te steken en de Veluwe te verbinden met Salland, zijn er twee veerponten. De eerste is het professionele Wijhese veer tussen Veessen en Wijhe. Oude documenten tonen aan dat er al in 1379 een overzetplaats was. Het huidige pontveer vormt een belangrijke schakel voor met name het personenvervoer tussen de beide plaatsen en dus tussen Gelderland en Overijssel.

Kozakkenveer
Het tweede veer is het Kozakkenveer een belangrijke toeristische attractie. Dit veer wordt volledig gerund door vrijwilligers. Zij zetten zomers tienduizenden fietsers over tussen Veessen en het natuurgebied Fortmond in Overijssel. Langs de IJssel zijn ook het recreatiebedrijf IJsselzicht en camping IJsselhoeve te vinden. Beide bieden een heel plezierig verblijf langs de altijd stromende IJssel.

De IJssel, boeiende grens van Heerde 

Klinkt dit u goed in de oren? Dan zijn onderstaande deelnemers wellicht ook interessant voor u.

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken