achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Landgoederen en buitenplaatsen

De gemeente Heerde voelt zich rijk met een keur aan cultuurhistorische plaatsen, zoals de buitenplaatsen Borchgrave en Oldenbelt, aan de Kerkdijk, Molenbeek even ten noorden van Heerde, landgoed De Bonenburg aan de Grift en landgoed Petrea bij de Filipsberg in Wapenveld.

Landgoederen en buitenplaatsen

Borchgrave en Oldenbelt
Deze twee prachtige oude buitenplaatsen liggen aan de Kerkdijk. Eertijds waren beide huizen eigendom van de patriot Daendels. Deze was in de tijd van Napoleon Gouverneur-Generaal van het voormalige Nederlands-Indië. De Oldenbelt is in bezit van verre verwanten van Daendels. Zij exploiteren hier een boomkwekerij. In de naaste omgeving van de genoemde buitenplaatsen bevinden zich veel groentekwekerijen. Zwolse kwekers moesten na de laatste Wereldoorlog wegens de stadsuitbreiding het veld ruimen en zochten hier hun toevlucht. De grond die deels uit zand en deels uit rivierklei bestaat is bij uitstek geschikt voor groentecultuur.

Molenbeek
Buitenplaats Molenbeek ligt ten noorden van Heerde. Vroeger stond hier een papiermolen. Achter de villa bevindt zich een langgerekte visvijver met waterlelies en een waterval. In de buurt staat nog een watermolen. Deze is echter inmiddels buiten dienst.

Landgoed De Bonenburg
Dit landgoed is gelegen aan de Grift. Het bestaat uit een geheel gerestaureerde villa, een fraai theehuisje en diverse bijgebouwen. Het geheel is omgeven door een gracht, die tevens de scheiding is tussen privé en openbaar terrein. Tussen de Grift en het Apeldoorns Kanaal ligt namelijk het Bonenburgerbos, 21 ha. groot, dat vrij toegankelijk is voor publiek. Dit bospark met loofbomen is eigendom van de Stichting Gelders Landschap. Hoewel niet heel groot, is het een zeer vogelrijk gebied. Zo kan men hier de nachtegaal, wielewaal en ijsvogel aantreffen. Ook de bonte specht is een veelgehoorde gast. Vanaf de rand van het bos, op het jaagpad van het Apeldoorns Kanaal, is rond zonsopkomst en zonsondergang in het weiland aan de overkant vaak een roedel herten te zien.  

Het landgoed Petrea
Dit landgoed bevindt zich links van de Kamperweg over de Filipsberg, vanaf het kruispunt Zwolseweg-Filipsberg-Wapenveld. Het is een prachtig uitgestrekt landgoed, uitsluitend bestemd voor wandelaars. De ongereptheid en stilte zijn er te proeven en men ervaart rust te midden van zeer veel vogels en andere dieren, bloemen en planten, naald- en loofbomen.

Daarnaast heeft Heerde nog het prachtige Landgoed Vosbergen.

Landgoederen en buitenplaatsen 

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken