achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Landgoed Vosbergen

Ten noord-oosten van het dorp Heerde ligt het opengestelde, onder Natuurschoonwet gerangschikte, historisch landgoed 'Vosbergen' (plm. 40 ha.). Het behoort al bijna 300 jaar toe aan het geslacht van Dedem van Vosbergen. Bij het landgoed hoort een vijftal historische gebouwen (monumenten).

Landgoed Vosbergen

Kasteel Vosbergen
Eén van die monumenten is kasteel Vosbergen. Het kasteel dateert in eerste aanleg uit het einde van de 15e eeuw en bereikte zijn huidige vorm in 1623. Ondanks dat het in- en uitwendig grondig gerestaureerd is, behoort het tot de zeer weinige in gave toestand bewaard gebleven, versterkte edelmanshuizen. Bovendien valt op dat het strakke lanenstel uit de 16e en 17e eeuw rond het kasteel en de weilanden praktisch ongewijzigd in stand is gebleven. 

Oude boerderijen
In de nabijheid van de oprijlaan naar het kasteel liggen drie oude boerderijen, waarbij de vlak bij de slotgracht gelegen boerderij wel de belangrijkste genoemd mag worden. Deze oude Saksische boerderij dateert in zijn huidige vorm uit 1716. Het gebouw is gerestaureerd en wordt bewoond door kunstschilder J. Kloek.

De eveneens gerestaureerde boerderij aan de waterval (plm. 1800) wordt gedeeltelijk bewoond. Bij het inrijhek bevindt zich tenslotte de kleinste van de drie boerderijen, de vroegere tuinmanswoning. Deze dateert uit 1842.  

In het bouwhuis (bijgebouw) van het kasteel is de bekende stoeterij 'Vosbergen' gevestigd. Stoeterij Vosbergen is in 1974 door mevrouw Kamerlingh Onnes in samenwerking met de fam. Jonkers opgericht. De stoeterij gebruikt de landerijen rond het kasteel en houdt zich vooral bezig met de verkoop en opleiding van kwaliteitsvolle dressuur- en springpaarden.

Alleen van buiten te bezichtigen
Het kasteel en de bijgebouwen kunnen helaas niet worden bezichtigd. Echter door een wandeling te maken rond de buitengracht is het kasteel van alle kanten aan de buitenzijde te bekijken.

IJspret
Op het weiland links van het kasteel staat de oude herstelde duiventoren. 's Winters wordt dit weiland gebruikt als ijsbaan door IJsclub Vosbergen. Vele inwoners van Heerde en buurtschap Hoorn komen dan naar Landgoed Vosbergen om te schaatsen.

Landgoed Vosbergen Landgoed Vosbergen Landgoed Vosbergen Landgoed Vosbergen 

Meer informatie over Kasteel Vosbergen op Kastelen in Gelderland

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken