achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

De Sprengen

Karakteristiek voor de oostkant van de Veluwe zijn de vele kleine beekjes. Het zijn geen natuurlijke beekjes, ze zijn vooral in de 16e en 17e eeuw door mensenhanden gegraven. Dat is nog te zien aan de hoge wallen die er langs liggen.

Behoefte aan helder water
Door uitvinding van de boekdrukkunst nam de behoefte aan papier enorm toe. Zo ontstond er een papierindustrie, die energie en helder water nodig had. De vele beekjes leverden beide. Het water werd opgestuwd (meestal op meerdere plaatsen in de loop van een beek) en over een rad geleid. Dat bracht de eenvoudige machines van de papiermolen aan het draaien. Waarschijnlijk zijn er meer dan 100 papiermolens geweest op de Oost- Veluwe.

De Sprengen
Het begin van de beekjes, waar deze 'ontspringen', wordt in de streek een spreng genoemd. Om zoveel mogelijk water te krijgen, werden meerdere sprengen gegraven, die dan met elkaar werden verbonden tot één beek. Het zijn nu vaak landschapjes met een eigen natuur. We vinden ze bij ons ten oosten van de Renderklippen, zowel op Heerder als op Eper grondgebied. Het is een prachtig gebied voor een schaduwrijke wandeling op een warme zomerdag.

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken