achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Oude ambachten houden historie levend

Papier maken en manden vlechten, mutsen wassen en klompen maken, het waren door de eeuwen heen ambachten en bijzondere vaardigheden die veelvuldig voorkwamen in de gemeente Heerde. In de gemeente bestaat helaas geen club die de kennis over de oude ambachten bundelt.

Oude ambachten houden historie levend

Veel vaardigheden zijn ook verbonden met het agrarische leven waaronder schapen scheren en rogge dorsen, maar ook merklappen maken en boter karnen. Veel van deze werkzaamheden zijn uit het dagelijks leven verdwenen, maar op verschillende momenten laten inwoners zien dat de kennis nog wel degelijk aanwezig is, bBijvoorbeeld op het traditionele schaapscheerdersfeest www.schaapskudde-epe-heerde.nl als de dieren met de schaar van hun warme vacht worden ontdaan.

Tijdens de jaarlijkse Padd’ndag op de eerste zaterdag in september in Wapenveld, volg www.molendevlijtwapenveld.nl, wordt er rogge gedorst. Dat gebeurt zowel met de hand als met een oldtimer dorsmachine vaak omlijst door andere oude ambachten. 

Ook de Eiermarkt in Veessen – www.kozakkendorp.nl – op de derde zaterdag in juli, is een evenement waarbij handwerklieden hun vaardigheden tonen en graag de vragen van het publiek beantwoorden. 

Het ambacht van papier maken is volledig verdwenen. De herinnering daaraan blijft levend door het beeld van De Papiermaker in het centrum van Wapenveld en de site www.berghuizererfgoed.nl
 

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken