achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

De Renderklippen

De Renderklippen is een schitterend, vooral met heide en dennen begroeid gebied tussen de gemeenten Heerde en Epe. Wie over de rij heuvels loopt, gaat op en neer. Dat is renderen, vandaar de naam Renderklippen. 

De Renderklippen

Het is met haar 223 hectare en veel hoogteverschillen een prachtig visitekaartje voor de gemeente Heerde. Ook is het een plek waar het 's nachts nog echt donker wordt. 

De Renderklippen geven een fraai beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Veluwe. De stuwwallen zijn vele duizenden jaren geleden gevormd in de ijstijd. De grote hoogteverschillen geven een prachtig uitzicht over het gebied. De oudste bij opgravingen gevonden sporen van menselijke bewoning dateren uit de late bronstijd, zo'n 700 jaar voor Christus. 

Uitgestrekte heidevelden
De Renderklippen bestaan uit arme zandgrond die niet geschikt is voor landbouw. De heide is bij uitstek geschikt om er schapen te laten grazen. Dat gebeurt tot op de dag van vandaag. Zou dat niet gebeuren, dan is de kans groot dat de uitgestrekte heidevelden dicht zouden groeien met bomen. Er graast nog steeds een kudde van zo'n 150 schapen die eigendom is van de stichting Schaapskudde Epe-Heerde. Alle informatie over de kudde, zoals over de lammertijd, is op de site van de kudde te vinden. De Renderklippen zijn bijzonder geliefd bij de lokale bevolking en bij wandelende en fietsende toeristen. De fauna met sprinkhanen, de zandhagedis, adders, ringslangen en gladde slangen is heel bijzonder. 

Na inspanning ontspannen in de uitspanning
Op de Renderklippen zijn verschillende routes uitgezet voor wandelaars en fietsers. Ook lopen er verschillende routes voor ruiters en zelfs een menroute rondom de Renderklippen. Daarnaast is aan de Elburgerweg de uitspanning De Schaapskooi gevestigd waar het goed toeven is na een heerlijke wandeling door dit geweldige gebied. Daar is zelfs een ruimte waar twee paarden kunnen staan om te rusten terwijl hun berijders van een versnapering op het terras genieten. 

De Renderklippen De Renderklippen De Renderklippen 

Prozaïsch beschreven recensie

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken