achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

De Dellen

Een heel mooi bosgebied in de gemeente Heerde is het gebied De Dellen. Oorspronkelijk een bos- en heidegebied met veel naald- en loofbomen. Er zijn prachtige lanen en het is een zeer vogelrijk gebied.

De Dellen

De Hessenweg van Zwolle naar Amersfoort en de Hanzeweg van Elburg naar Deventer waren belangrijke verbindingswegen. Op de kruising van deze wegen in De Dellen, werd in 1785 een herberg gebouwd. Het gebied werd in 1803 eigendom van de patriottengeneraal Herman Willem Daendels uit Hattem. Naast de herberg bouwde hij een buitenplaats. Daendels wilde er landbouw bedrijven maar dat lukte niet door de arme grond. Hij kweekte dennen en berken en hield 500 schapen, 25 varkens, 100 stuks rundvee en 18 paarden.

Buys Ballot
Na Daendels' dood ging in 1850 het landgoed over in de handen van de familie Buys Ballot. In het afgelegen bos met vliegdennen is de laatste rustplaats te vinden van de heer M. Cornelis Sebastiaan Buys Ballot. Hij plantte er ook bomen en die deden het goed. In 1851 werd de weerkundige professor Chr. H.D. Buys Ballot eigenaar van het gebied. Zijn zoon plantte er uitheemse boomsoorten en legde een park aan. Hij werd begraven in een graftombe op De Dellen.

Gelders Landschap
Zijn erfgenamen verkochten het gebied in 1929 aan het Gelders Landschap. Het was de eerste aankoop van de net opgerichte stichting De Dellen kent een rijke flora en fauna. Bezoekers kunnen er oog in oog komen te staan met wilde zwijnen, edelherten, dassen en boommarters. Ook roofvogels zijn er graag. De havik heeft er zijn broedterrein en ook de buizerd, wespendief en boomvalk zijn aanwezig. Het Gelders Landschap & Kastelen houdt er heel regelmatig activiteiten als wildobservatiewandelingen, wandelen met de boswachter en speciale activiteiten voor kinderen. Via de website kunt u hierover alle informatie vinden. 

De Dellen De Dellen 

Klinkt dit u goed in de oren? Dan zijn onderstaande deelnemers wellicht ook interessant voor u.

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken