achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Natuurreservaten in de gemeente Heerde

Ten westen van Heerde bevindt zich een enorm uitgestrekt bos-, heide- en heuvelgebied, waarvan onder supervisie van Staatsbosbeheer verschillende reservaten zijn gemaakt. Het grootste reservaat is wel de Renderklippen, een prachtig heuvelgebied, omzoomd door een lange heuvelrij.

Temidden van deze fraaie omgeving treffen we een schaapskooi aan, die een grote kudde Veluwse heideschapen huisvest. Deze kudde wordt in stand gehouden door een stichting die van mening is dat op dit ongerepte stuk natuur, waar ons land helaas zo arm aan is, een schaapskudde thuishoort.

Andere reservaten die ook zeer zeker een bezoek waard zijn:

 
De Sprengen

Karakteristiek voor de oostkant van de Veluwe zijn de vele kleine beekjes. Het zijn geen natuurlijke beekjes, ze zijn vooral in de 16e en 17e eeuw door mensenhanden gegraven. Dat is nog te zien aan de hoge wallen die er langs liggen.

De Dellen

Een heel mooi bosgebied in de gemeente Heerde is het gebied De Dellen. Oorspronkelijk een bos- en heidegebied met veel naald- en loofbomen. Er zijn prachtige lanen en het is een zeer vogelrijk gebied.

Pluizenmeer

De heide van de Renderklippen kent vele vennetjes waar veenpluis, wollegras, zonnedauw (een vleesetend plantje) en gentianen bloeien. De belangrijkste van deze vennen is het Pluizenmeertje. 

De IJssel, boeiende grens van Heerde

De oostelijke grens van de gemeente Heerde wordt gevormd door de IJssel. Deze aftakking van de Rijn is vooral belangrijk voor de kern Veessen. Het dorp ligt prachtig aan een grote meander van deze rivier. Waar een rivier is, zijn ook uiterwaarden en die zijn hier buitengewoon boeiend. 

Zwolse Bos en uiterwaarden

Het is de taak van Staatsbosbeheer om de bossen en natuurterreinen van het Ministerie te beheren. Belangrijkste doelstelling daarbij is: houtproductie, natuurbeheer en recreatie.

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken