achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Wapenveld en de Afscheiding

Ten tijde van de Afscheiding zoals de kerkelijke beweging wordt genoemd, is de molenbelt in Wapenveld het zenuwcentrum.

Ds. Brummelkamp werd in oktober 1835 afgezet als predikant van de Hervormde gemeente in Hattem. Hij ageert fel tegen het ingezonken kerkelijke leven en weigert bijvoorbeeld kinderen te dopen van ouders die kerkelijk niet meeleven. Nadat hij afgezet is als predikant, gaat hij met zijn aanhangers diensten houden op verschillende plaatsen in de regio.

Heel belangrijk molen de Vlijt in Wapenveld 
Molenaar Steven Jans Mulder is een trouw aanhanger van Brummelkamp en steunt hem door dik en dun. De overheid laat het er niet bij zitten en zit de ‘dwepers’ zoveel mogelijk dwars. Men vindt een bepaling in het sterk verouderde Napoleontische wetboek, de Code Penal, die bijeenkomsten van meer dan 20 personen verbiedt. De toenmalige burgemeester N.S. van Meurs roept zelfs de hulp van het leger in om de diensten bij de molen onmogelijk te maken. Op Hemelvaartsdag 12 mei 1836 zijn er meer dan 300 mensen op de molenbelt verzameld en van Meurs vreest meer diensten. Hij laat 75 soldaten onderbrengen in herberg ’t MusschenNest. Op zondagmorgen 15 mei trekken de soldaten naar de molen waar ds. Brummelkamp dan aanwezig is. De grote menigte gaat na het verschijnen van de soldaten uit elkaar en Brummelkamp vertrekt op een boerenwagen. Molenaar Mulder krijgt boetes en inkwartiering van soldaten maar hij blijft zijn molen openstellen voor de Afgescheidenen. Als er onraad is zet hij de wieken in een vooraf afgesproken stand zodat de kerkgangers van ver al kunnen zien of de kust veilig is. Tijdens de diensten worden kinderen gedoopt en het Heilig Avondmaal gevierd. Op 23 april 1837 worden er twee huwelijken ingezegend en kandidaten leggen er hun examen voor predikant af. Ook de provinciale vergaderingen van de Afgescheidenen uit Gelderland en Overijssel worden in de molenaarswoning gehouden.

Erkenning afgescheidenen: Wapenveld zelfstandig
In 1840 staat uiteindelijk Koning Willem I de stichting van Christelijk Afgescheiden gemeenten toe. In de molenaarswoning wordt dan zowel de Afgescheiden gemeente Hattem als Heerde gesticht. In Hattem zullen zij uiteindelijk de Gereformeerde kerk vormen. In Heerde komt het tot een splitsing: de Heerdenaren vormen er de Vrije Evangelische gemeente en de Wapenvelders de Gereformeerde kerk.

Meer geschiedenis van Wapenveld < >Meer over de afscheiding Meer over geloof en cultuur van Wapenveld

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken