achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

De Renderklippen-fietsroute

De Renderklippen fietsroute start vanaf knooppunt 87. Dit is dichtbij de parkeerplaats aan de Elburgerweg. U gaat met de fiets langs de uitspanning de zandweg op naar de Schaapskooi.

De Renderklippen zijn vele duizenden jaren geleden gevormd door ijs, water, en ten slotte de mens. In de loop van twee miljoen jaar zetten de Rijn en Maas talloze tonnen slib, zand, grond en keien af in Nederland. De wind kon zijn gang gaan en verplaatste grote hoeveelheden zand over enorme afstanden. De tientallen meters hoge Renderklippen, die een prachtig uitzicht over het landschap geven, zijn daar het imposante bewijs van.

De uitgestrektheid en de verlatenheid van dit gebied maken ook bij donker winterweer veel indruk. Heuveltjes, zandpaden, meertjes en her en der een eenzame boom zijn typerend voor het gebied. Er lopen herten, reeën, wilde zwijnen en schapen rond.

De oude schaapskooi is eveneens een must om te zien als je op de Renderklippen bent. De kooi biedt onderdak aan zo'n 150 volwassen schapen.

Bezienswaardigheden onderweg
In de buurt van knooppunt 94 bevindt zich de Oudheidkamer van de Heerder Historische Vereniging, gevestigd in Villa Jacoba. Het museum is gratis te bezoeken al zijn de openingstijden beperkt. In de omgeving van buurtschap Zuuk bevindt zich Museumboerderij Hagedoorns Plaatse. Door de inrichting van deze Saksische boerderij uit 1715 lijkt het alsof de familie, die hier rond 1900 woonde en werkte, zo weer binnen kan stappen.

Pluizenmeer

De heide van de Renderklippen kent vele vennetjes waar veenpluis, wollegras, zonnedauw (een vleesetend plantje) en gentianen bloeien. De belangrijkste van deze vennen is het Pluizenmeertje. 

Landgoederen en buitenplaatsen

De gemeente Heerde voelt zich rijk met een keur aan cultuurhistorische plaatsen, zoals de buitenplaatsen Borchgrave en Oldenbelt, aan de Kerkdijk, Molenbeek even ten noorden van Heerde, landgoed De Bonenburg aan de Grift en landgoed Petrea bij de Filipsberg in Wapenveld.

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken