achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Heerder Historische Vereniging (Oudheidkamer)

Heerde heeft een rijke geschiedenis. Veel van wat bewaard is gebleven, wordt door de Heerder Historische Vereniging onderhouden. Neem een duik in het rijke verleden van Heerde.

Wie een duik wil nemen in het rijke verleden van Heerde, dat sinds 1176 bestaat als zelfstandige kerspel, kan een bezoek brengen aan de statige villa Jacoba, een historisch pand dat op zich al een parel is. Hier presenteert de actieve Heerder Histosche Vereniging haar schatten op verschillende manieren.

Van stenencollectie tot model watermolen
De Heerder Historische Vereniging toont er onder meer de unieke stenencollectie van Wouter Tol maar ook een volledig ingericht notariskantoor. In de Bekenkamer wordt heel mooi de historie van de sprengen en beken in beeld gebracht, compleet met een model van een watermolen.

Klederdracht en heel veel oude foto´s
Ook heeft de vereniging een kamer ingericht met een plattelandsinterieur en streekdrachten. En natuurlijk is er een schat aan oude foto's van de verschillende kernen in de gemeente Heerde.

Specifieke en bijzondere exposities
Men richt elk jaar verschillende exposities in, vaak in samenwerking met andere organisaties. Voorbeelden zijn onder meer de samenwerking met de Stichting Apeldoorns Kanaal, een expositie over de vroegere spoorlijn Hattem-Apeldoorn of een foto-expositie in samenwerking met Fotoclub De Sprengen.  

Omvangrijke bibliotheek
Voor wie wat uitgebreider de tijd heeft: er is een omvangrijke bibliotheek met een groot aantal uitgaven over historische bijzonderheden van de gemeente Heerde in al haar facetten, genealogie over verschillende familienamen en een grote collectie boeken en muziekopnamen van liedjesschrijver Jan van Riemsdijk.

 

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
't Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
't Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grês (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier ku'j heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat z'oe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

't Heerder volk daor ku'j op bouwen
't Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied 'e zeijd en 'e meijd
As kind hê'k hier 'e loopen
Wat er ook gebeuren zal
'k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bôvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken