achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk

Met de plaatsing van een beeld van een Basjkier te paard, wordt in de haven van Veessen een belangrijk verhaal uit de vaderlandse geschiedenis vertelt. In 1813 trok een regiment Basjkieren en Kozakken via een schipbrug de IJssel over.

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk

http://www.ruiterbeeld.nl

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Het regiment van zo'n 300 soldaten onder leiding van generaal Alex von Benkendorff, had daarvoor deelgenomen aan de grote volkerenslag bij Leipzig. Daar werden de troepen van Napoleon verslagen. De Basjkieren en Kozakken joegen de Franse tegenstanders voor zich uit. Die verschansten zich in Deventer. Von Benkendorff besloot om via een schipbrug tussen Wijhe en Veessen de IJssel over te steken. Een deel van zijn troepen nam hij mee naar Amsterdam. Daar kon op 2 december 1813 Koning Willem I als soeverein vorst aan de macht komen en was het Franse juk gebroken.
Op initiatief van Jurn Buisman en zijn vrouw Dunya Verweij uit Heerde, is deze historische gebeurtenis aan de vergetelheid ontrukt. In de haven van Veessen is een beeld van de ruiter te paard geplaatst, gemaakt door de Russische kunstenaar Alexander Taratynov. In Veessen wordt later dit jaar een beeld geplaatst van generaal von Benkendorff. Aanwezig bij de plechtigheid was Irek Baischew (50), een rechtstreekse nazaat van von Benckendorff. Op zijn traditionele legertenue droeg hij de medailles van zijn voorvader. Meer informatie is te vinden op www.ruiterbeeld.nl

“Omdat Hij Leeft”
“Omdat Hij Leeft”
“Omdat Hij Leeft” is de titel van het concert van interkerkelijk gospelkoor ICHTHUS uit Heerde.
Siberisch koude op Lammetjesdag
Siberisch koude op Lammetjesdag
Vrijetijdseconomie krijgt aanjager
Vrijetijdseconomie krijgt aanjager
“We zitten op dezelfde vlieghoogte”. Die opmerking met een knipoog naar de discussie over vliegveld Lelystad, maakte wethouder Wolbert Meijer bij de ondertekening van een prestatiecontract met Wij zijn Heerde (WZH). Hij wilde er maar mee aangeven dat de toeristische organisatie en de gemeente duidelijk op één lijn zitten voor de verdere ontwikkeling.
Heerde steunt WK Inline skaten
Heerde steunt WK Inline skaten
Uit maar liefst zestig landen komen begin juli honderden sporters en hun begeleiders naar Heerde en Arnhem. De gemeente Heerde is er trots op dat het de Skeelerclub Oost-Veluwe gelukt is het WK Inline & Freestyle Skaten hierheen te halen.
Grote belangstelling Duurzaamheidsmarkt Heerde
Grote belangstelling Duurzaamheidsmarkt Heerde
Veldexcursie voor opdracht promotie Hoogwatergeul
Veldexcursie voor opdracht promotie Hoogwatergeul
Vijf klassen van de CC de Noordgouw maakten deze week een uitgebreide veldexcursie door het gebied van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. Dit in het kader van een opdracht van het IVN en de gemeente Heerde om dit gebied aantrekkelijker te maken voor de (inter)nationale toerist.
Paasjubel in Heerde
Paasjubel in Heerde
Opnieuw Paasjubel in Heerde Ook dit jaar organiseert het Interkerkelijk Platform Heerde in de vroege ochtend van de 1e Paasdag (1 april 2018) de Paasjubel. Hierbij is traditioneel veel aandacht voor het zingen van bekende Paasliederen onder muzikale begeleiding. Ds. Mulder van de Christelijk gereformeerde Kerk in Heerde is bereid gevonden de verbindende teksten uit te spreken en daarnaast een korte meditatie te verzorgen. Plaats van handeling is het Dorpsplein in het centrum van Heerde. Aanvang 8:15 uur en einde uiterlijk om 9:00 uur. Een liturgie met daarop alle liederen wordt uitgedeeld. Op deze liturgie staan ook de aanvangstijden van de diensten in de diverse kerken vermeld. Het is inmiddels traditie dat de Paasjubel ongeacht de weersomstandigheden doorgaat. En … er koffie en thee. Hartelijk welkom allemaal.