achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Hoogwater IJssel trekt veel bekijks

De hoge waterstanden van de IJssel trekken veel bekijks. "Af en toe is het gewoon file rijden in Veessen", lacht Esther Montfrooij van Koek en Ei.

Hoogwater IJssel trekt veel bekijks

En geen wonder. Nu is met name bij Veessen goed te zien dat het landschap ingrijpend is veranderd door de aanleg van de hoogwatergeul, Waar tot voor kort nog koeien graasden, is er voor de Tolbrug sprake van een ware binnenzee waar zelfs kitesurfers goed uit de voeten kunnen. Bij de restaurants IJsselzicht en IJsselhoeve in  Veessen is het uitzicht over de wassende rivier geweldig. En de molle van Bats ziet het water naderen.

Kozak te paard

In de haven van Veessen is maandag het beeld van de Kozak te paard geplaatst. Het leverde door het hoge water wat extra problemen op. Maar uiteindelijk slaagde de operatie. Donderdagmiddag om 14.45 uur begint bij restaurant IJsselzicht een bijeenkomst waarop het beeld onthuld zal worden. 

Rijdend van Veessen naar Marle valt op dat zwanen en ganzen tegoed doen aan het gras in de bermen, ze trekken zich weinig aan van de voorbij rijdende dagjesmensen. Bij de uitlaat van de hoogwatergeul is goed te zien hoe op 't Oever het water in toom wordt gehouden door de nieuwe zomerdijk waardoor de bewoners droge voeten houden. En in het Kloosterbos in Wapenveld staat het water weer tussen de bomen, een uniek gezicht. De soms idyllische beelden zijn de komende dagen nog te zien. De verwachte waterstanden geven aan dat het deze week nog de moeite waard zal blijven om een ritje langs de boorden van de mooiste rivier van Nederland te maken. 

Hoogwater IJssel trekt veel bekijks Hoogwater IJssel trekt veel bekijks 

Boeiende lezing over Het Vossenbroek
Het Vossenbroek is een heel bijzondere plek, dat bij een nadere beschouwing veel onverwachte zaken herbergt. Een moerassig, nat en laaggelegen stuk grond ten oosten van Epe. Het Vossenbroek wordt door de A50 in twee delen gesneden. Het ligt bovendien binnen de gemeentegrenzen van Epe en is eenvoudig te bereiken. Het kent een lange ontstaansgeschiedenis. Geologie, archeologie en bewoning door boeren, hebben dit intieme stukje landschap een gezicht gegeven, ook de bodem heeft z’n geheimen prijs gegeven. Vooral Fauna en flora hebben hun bijdrage geleverd. Tijdens de lezing dwaalt Bauke Terpstra virtueel door dit unieke natuurlandschap. Datum: 22 maart 2018 Plaats: Kulturhus Epe, Stationsstraat 25, 8161 CP. Epe. Aanvang: 20.00 uur Informatie: Yvonne Zeegers – secretaris@epe-heerde.knnv.nl Toegangsprijs € 3,--. Voor KNNV- en IVN leden gratis.
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Met de plaatsing van het Basjkierenmonument in Veessen, begin dit jaar, kwam een belangrijk stukje geschiedenis weer in de schijnwerpers te staan. Het verhaal van die geschiedenis is nu ook vereeuwigd als één van de volksverhalen van de Cittaslow-gemeenten.
Film 'Wild' laat Veluwe in volle glorie zien
Film
​Wild – dat is de titel van de film die vanaf februari 2018 in de Nederlandse bioscopen draait. ‘Een spannende, ontroerende en ook grappige familiefilm die de Veluwe in haar volle glorie op het grote doek laat zien’, aldus de maker Luc Enting uit Ede.
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Oud-burgemeester Inez Pijnenburg heeft, geholpen door haar opvolger Fred de Graaf, haar afscheidscadeau onthuld: een wegwijzer naar de overige Cittaslowgemeenten in Nederland.