achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Vincent Houtjes naar NK

HEERDE / HOOGEVEEN – De 15-jarige Vincent Houtjes uit Heerde heeft zich wederom geplaatst voor de finale NK dammen voor aspiranten (tot 16 jaar). Hij deed dit door in Hoogeveen poulewinnaar te worden met 12 punten uit 7 partijen. De 14-jarige Tristan van de Velde uit Putten volgde op 2 punten achterstand. Derde werd, na barrage Pascal Strijker (15) uit Hoogeveen.

De halve finales werden gespeeld op 2 en 9 april. De eerste speeldag was voor Vincent de zwaarste dag, aangezien hij tijdens die vier speelronden twee andere favorieten tegenkwam. Ze waren aan elkaar gewaagd en deelden de punten. Met 6 punten uit 4 wedstrijden gingen ze gedrieën aan kop de 2e speeldag in. Daar wachtte hem nog 3 partijen, onder andere tegen meisjes met ruime EK en WK ervaring.

Ronde 5
De Friese Tamar Visser kreeg de punten bijna op een presenteerblaadje aangeboden van Vincent, doordat er een winnende combinatie in het spel kwam. In tijdnood zag zij dit echter niet en kwam Vincent met schrik en winst vrij.

Ronde 6
Daarna volgde Suzanne Staal uit Groningen. Deze partij had Vincent thuis goed voorbereid, wetende dat zij dat ook altijd doet. Hij had besloten nu eens anders te spelen dan zij verwachtte. Dat verraste haar waardoor hij mentaal voordeel had en de partij rustig naar zich toe kon trekken.

Ronde 7
De laatste ronde speelde Vincent tegen Sarah Hanhart uit Laren. Zij had eerder die dag verrassend gewonnen van Tom Molenaar uit Brummen, die na de 1e speeldag met Vincent en Tristan aan de leiding ging. Zijn verlies betekende feitelijk al uitschakeling voor een finaleplaats, maar dan moest Vincent deze laatste partij niet verliezen. In de opening leek hij even de weg kwijt en had Sarah het overwicht. Zij overzag echter een vrij simpele combinatie die Vincent op schijfwinst bracht. Vanaf dat moment hield Vincent de touwtjes stevig in handen en stevende hij zelfverzekerd ongeslagen op poulewinst af.

De finale NK aspiranten is van 11 tot en met 16 juli in Rijnsburg. Meer informatie over deze en andere halve finales en finales jeugddammen vindt u op www.jeugddammen.com 

Voor de liefhebbers zijn de partijen van Vincent uit deze halve finale te bekijken op:
http://toernooibase.kndb.nl/opvraag/wedstrijdenal.php?taal=&kl=146&Id=5173&se=16&sortbui=0&rattab=r88&rattabe=se016