achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Waterspeelplek op Vrieze's Erfgoed

Deze week is op Vrieze's Erfgoed een waterspeelplek geplaatst. Dit project kon gerealiseerd worden dankzij een bijdrage uit de gebiedsontwikkeling Apeldoorns kanaal en is ondersteunt door de stichting Waterrijke Veluwe.

Laatstgenoemde stichting wil duidelijk maken dat 'water', naast bos, zand en heide, de Veluwe uniek maakt. Eén van de manieren waarop de Stichting Waterrijke Veluwe haar doelstellingen wil behalen, is het realiseren van watertappunten en waterbelevingsplekken. Een watertappunt werd twee jaar geleden al geplaatst op Vrieze's Erfgoed. Een waterbelevingsplek is een plek waar spelenderwijs kennis gemaakt kan worden met allerlei facetten van water in relatie tot het cultuurlandschap. Dankzij een subsidie van de provincie Gelderland kon de stichting een haalbaarheidsstudie uit laten voeren naar het realiseren van waterbelevingsplekken. Voor dit onderzoek is ook een bijdrage geleverd door de Ir. R.R. van der Zeestichting. Uit het haalbaarheidsonderzoek kwam dat Vrieze's Erfgoed een locatie voor zo'n plek zou kunnen zijn met name in relatie met het Apeldoorns kanaal en de historie van het fraterhuis. De bewoners van het klooster Hulsbergen hebben een belangrijk aandeel geleverd in de beheersing van het water op dit deel van de Veluwe. Dankzij de financiële bijdrage uit de gebiedsontwikkeling Apeldoorns kanaal, kon het nu tot uitvoering komen. De waterspeelplek is een ontwerp van Jolanda Nijeboer van Inspire Industrial Design uit Hattem.

Vrijwilligers hebben eerder deze week al de nodige voorbereidingen gedaan zodat het speeltoestel vlot geplaatst kon worden. Zij gaan ook zorgen voor de verdere afwerking van het toestel en de omgeving. Het speeltoestel bestaat uit een pomp waarmee kinderen met handkracht water in de goten en bakken kunnen laten lopen. Daarbij kunnen ze klimmen en klauteren over het toestel om bij het water te komen. Water en zand, een combinatie waar kinderen uren zoet kunnen zijn.

Boeiende lezing over Het Vossenbroek
Het Vossenbroek is een heel bijzondere plek, dat bij een nadere beschouwing veel onverwachte zaken herbergt. Een moerassig, nat en laaggelegen stuk grond ten oosten van Epe. Het Vossenbroek wordt door de A50 in twee delen gesneden. Het ligt bovendien binnen de gemeentegrenzen van Epe en is eenvoudig te bereiken. Het kent een lange ontstaansgeschiedenis. Geologie, archeologie en bewoning door boeren, hebben dit intieme stukje landschap een gezicht gegeven, ook de bodem heeft z’n geheimen prijs gegeven. Vooral Fauna en flora hebben hun bijdrage geleverd. Tijdens de lezing dwaalt Bauke Terpstra virtueel door dit unieke natuurlandschap. Datum: 22 maart 2018 Plaats: Kulturhus Epe, Stationsstraat 25, 8161 CP. Epe. Aanvang: 20.00 uur Informatie: Yvonne Zeegers – secretaris@epe-heerde.knnv.nl Toegangsprijs € 3,--. Voor KNNV- en IVN leden gratis.
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Met de plaatsing van het Basjkierenmonument in Veessen, begin dit jaar, kwam een belangrijk stukje geschiedenis weer in de schijnwerpers te staan. Het verhaal van die geschiedenis is nu ook vereeuwigd als één van de volksverhalen van de Cittaslow-gemeenten.
Film 'Wild' laat Veluwe in volle glorie zien
Film
​Wild – dat is de titel van de film die vanaf februari 2018 in de Nederlandse bioscopen draait. ‘Een spannende, ontroerende en ook grappige familiefilm die de Veluwe in haar volle glorie op het grote doek laat zien’, aldus de maker Luc Enting uit Ede.
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Oud-burgemeester Inez Pijnenburg heeft, geholpen door haar opvolger Fred de Graaf, haar afscheidscadeau onthuld: een wegwijzer naar de overige Cittaslowgemeenten in Nederland.