achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Binnenkort:

Waterspeelplek op Vrieze's Erfgoed

Deze week is op Vrieze's Erfgoed een waterspeelplek geplaatst. Dit project kon gerealiseerd worden dankzij een bijdrage uit de gebiedsontwikkeling Apeldoorns kanaal en is ondersteunt door de stichting Waterrijke Veluwe.

Laatstgenoemde stichting wil duidelijk maken dat 'water', naast bos, zand en heide, de Veluwe uniek maakt. Eén van de manieren waarop de Stichting Waterrijke Veluwe haar doelstellingen wil behalen, is het realiseren van watertappunten en waterbelevingsplekken. Een watertappunt werd twee jaar geleden al geplaatst op Vrieze's Erfgoed. Een waterbelevingsplek is een plek waar spelenderwijs kennis gemaakt kan worden met allerlei facetten van water in relatie tot het cultuurlandschap. Dankzij een subsidie van de provincie Gelderland kon de stichting een haalbaarheidsstudie uit laten voeren naar het realiseren van waterbelevingsplekken. Voor dit onderzoek is ook een bijdrage geleverd door de Ir. R.R. van der Zeestichting. Uit het haalbaarheidsonderzoek kwam dat Vrieze's Erfgoed een locatie voor zo'n plek zou kunnen zijn met name in relatie met het Apeldoorns kanaal en de historie van het fraterhuis. De bewoners van het klooster Hulsbergen hebben een belangrijk aandeel geleverd in de beheersing van het water op dit deel van de Veluwe. Dankzij de financiële bijdrage uit de gebiedsontwikkeling Apeldoorns kanaal, kon het nu tot uitvoering komen. De waterspeelplek is een ontwerp van Jolanda Nijeboer van Inspire Industrial Design uit Hattem.

Vrijwilligers hebben eerder deze week al de nodige voorbereidingen gedaan zodat het speeltoestel vlot geplaatst kon worden. Zij gaan ook zorgen voor de verdere afwerking van het toestel en de omgeving. Het speeltoestel bestaat uit een pomp waarmee kinderen met handkracht water in de goten en bakken kunnen laten lopen. Daarbij kunnen ze klimmen en klauteren over het toestel om bij het water te komen. Water en zand, een combinatie waar kinderen uren zoet kunnen zijn.