achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Hattem en Heerde zijn twintig ‘IVN Gastheren van het Landschap’ rijker  

Maandag 21 maart ontvingen 20 recreatieondernemers uit de gemeenten Hattem en Heerde het IVN Gastheer van het Landschap certificaat uit handen van wethouder van der Stege van gemeente Heerde.

In de cursus georganiseerd door IVN Gelderland, leerden de ondernemers in vier bijeenkomsten over de natuurwaarden, cultuur- en landschapshistorie en toerisme van de omgeving Hattem – Heerde. Met de cursus leren de deelnemers niet alleen het gebied maar ook elkaar beter kennen om zo samen het gebied te promoten: een primeur in Gelderland!  

Betrokkenheid  
Dat ook lokale partijen behoefte hebben aan verbinding met ondernemers werd duidelijk uit de bereidheid om mee te werken aan de cursus. Stefanie Janssen van IVN Gelderland: “Zodra we aankondigden met de groep ondernemers in het gebied aan de slag te gaan, meldden zich direct mensen van het Waterschap Vallei en Veluwe, Geldersch Landschap & Kasteelen, en diverse recreatieplatforms zoals Wij zijn Heerde en Rond Uit Hattem om hun bijdrage te leveren aan de cursus”. Tijdens de Velddag afgelopen maandag werd als afsluiting van de cursus het gebied rondom Hattem en Heerde zelf verkend. De IVN Gastheren bezochten Hanzestad Hattem onder begeleiding van een Stadsgids, op Landgoed Petrea gaf de boswachter toelichting op (het omgaan met) de flora en fauna in het gebied, bij het nieuwe Gemaal Veluwe werden de ontwikkelingen rondom de Hoogwatergeul toegelicht en tot slot verkende de groep het uiterwaarden gebied bij de Hoenwaard. Deelnemers maakten ook zelf gebruik van het moment om kennis over ‘hun achtertuin’ met elkaar te delen.
  
Trots
Een enthousiaste wethouder van der Stege overhandigde de certificaten aan de deelnemers. Hij benadrukte hoe belangrijk de verbinding tussen de ondernemers is voor het gebied om zo samen het gebied nog beter op de kaart te krijgen. Bij de titel IVN Gastheer van het Landschap hoort ook een emaille gevelbordje. De cursus slaat aan bij de ondernemers: “De verbindingen zijn en worden nog steeds gelegd. Ik ben trots op mijn certificaat”.   

IVN Gastheer van het Landschap
Deze cursus is georganiseerd door IVN Gelderland en maakt deel uit van een 4-jarig traject. Binnenkort worden de TIP medewerkers van Hattem en Heerde getraind. Het traject wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Gemeenten Hattem en Heerde, Waterschap Veluwe en Vallei de diverse lokale fondsen.    

Foto's door Henri van der Beek - www.fotovanderbeek.nl/