achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Recreatieondernemers enthousiast van start

Donderdagmiddag 3 maart kwamen recreatieondernemers bij elkaar in Wapenveld voor de eerste trainingsmiddag van de cursus IVN Gastheer van het Landschap. Vrieze’s Erfgoed was het inspirerende decor voor deze middag, georganiseerd door IVN Gelderland, die in het teken stond van elkaar en het gebied Hattem - Heerde beter leren kennen.

Recreatieondernemers enthousiast van start

“Door samen te werken kunnen we ons gebied op de kaart zetten, arrangementen ontwikkelen en trots worden op onze omgeving”, opende wethouder Jan Berkhoff van gemeente Heerde.

Trotse ondernemers
“Deze cursus komt voort uit een diep verlangen van de twee gemeenten Hattem en Heerde, de Stuurgroep Veluwekroon en de ondernemers zelf om het recreatief toeristisch product in het gebied te versterken. We moeten houden van dit gebied en de gasten die afkomen op het variërende landschap en cultuur daarmee aansteken”,
benadrukte Jan Berkhoff het belang van de cursus voor ondernemers in het gebied. Stefanie Janssen van IVN Gelderland bevestigt dit: “Met de cursus IVN Gastheer van het Landschap dragen we bij aan trotse en betrokken ondernemers die dit enthousiasme over kunnen brengen op hun gasten zodat zij vaker terugkeren naar deze mooie omgeving”.

Historische en nieuwe ontwikkelingen
Martijn Horst van Cultuurland Advies nam de 22 ondernemers in vogelvlucht mee door duizenden jaren geschiedenis: “Als je snapt hoe de bodem in elkaar zit, snap je ook de rest”. En dat bleek, want aan de hand van de grondsoorten werd duidelijk waarom de spreiding en samenstelling van de dorpen en bossen in de regio is zoals we ze nu kennen. Hans Takke – programmaleider Veluwekroon van de Provincie Gelderland – gaf een inkijkje in enkele ontwikkelingen die het gebied staan te wachten. De deelnemers spitsten hun oren, want deze zichtbare aanpassingen in het landschap brengen ook kansen met zich mee voor de vrijetijdseconomie.

Eindelijk de buurman ontmoeten
De cursus IVN Gastheer van het Landschap draait om het beter leren kennen van het gebied, maar ook om het vormen van een netwerk van recreatieondernemers uit de gemeenten Hattem en Heerde. “Ik kom er achter nog erg weinig van mijn leefomgeving te weten en het is interessant om mede-ondernemers te leren kennen. Eindelijk heb ik mijn buurman ontmoet!” concludeerde een van de cursisten.

Meer informatie over de cursus IVN Gastheer van het Landschap vindt u op www.ivngastheervanhetlandschap.nl.

Boeiende lezing over Het Vossenbroek
Het Vossenbroek is een heel bijzondere plek, dat bij een nadere beschouwing veel onverwachte zaken herbergt. Een moerassig, nat en laaggelegen stuk grond ten oosten van Epe. Het Vossenbroek wordt door de A50 in twee delen gesneden. Het ligt bovendien binnen de gemeentegrenzen van Epe en is eenvoudig te bereiken. Het kent een lange ontstaansgeschiedenis. Geologie, archeologie en bewoning door boeren, hebben dit intieme stukje landschap een gezicht gegeven, ook de bodem heeft z’n geheimen prijs gegeven. Vooral Fauna en flora hebben hun bijdrage geleverd. Tijdens de lezing dwaalt Bauke Terpstra virtueel door dit unieke natuurlandschap. Datum: 22 maart 2018 Plaats: Kulturhus Epe, Stationsstraat 25, 8161 CP. Epe. Aanvang: 20.00 uur Informatie: Yvonne Zeegers – secretaris@epe-heerde.knnv.nl Toegangsprijs € 3,--. Voor KNNV- en IVN leden gratis.
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Met de plaatsing van het Basjkierenmonument in Veessen, begin dit jaar, kwam een belangrijk stukje geschiedenis weer in de schijnwerpers te staan. Het verhaal van die geschiedenis is nu ook vereeuwigd als één van de volksverhalen van de Cittaslow-gemeenten.
Film 'Wild' laat Veluwe in volle glorie zien
Film
​Wild – dat is de titel van de film die vanaf februari 2018 in de Nederlandse bioscopen draait. ‘Een spannende, ontroerende en ook grappige familiefilm die de Veluwe in haar volle glorie op het grote doek laat zien’, aldus de maker Luc Enting uit Ede.
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Oud-burgemeester Inez Pijnenburg heeft, geholpen door haar opvolger Fred de Graaf, haar afscheidscadeau onthuld: een wegwijzer naar de overige Cittaslowgemeenten in Nederland.