achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Omgeving schaapskooi wordt Top

De zandweg tussen de kiosk en de schaapskooi op de Renderklippen in Heerde wordt vanaf eind maart een klinkerweg. Vlakbij de schaapskooi komen halfverharde parkeerplaatsen. Het wandelpad parallel aan de zandweg krijgt ook halfverharding. Het college van burgemeester en wethouders wijst dit gebied namelijk aan als Toeristisch overstappunt (Top). 

Omgeving schaapskooi wordt Top

Meer plannen
De hobbelige zandweg van de Elburgerweg naar de schaapskooi wordt verhard met gebakken klinkers en randen van grasbetonstenen. Het voetpad dat ernaast ligt, krijgt een ondergrond van Schots graniet zodat het een stuk comfortabeler wordt voor de wandelaars, mensen met kinderwagens, in rolstoelen en op scootmobiels. Bovendien komen er vlak voor de schaapskooi halfverharde parkeerplaatsen. De zandweg die nu wordt verhard is in de winter nogal eens afgesloten wegens opdooi. Ook in de rest van het jaar is de strijd tegen de kuilen onbegonnen werk.

Teruggeven aan de natuur
De zandvlakte voor de speelweide, die nu als parkeerplaats wordt gebruikt, wordt weer teruggegeven aan de natuur en krijgt een landschappelijke invulling. Er zijn ook plannen om de kiosk in de toekomst uit te bereiden, een deel van de bosschuur voor horeca doeleinden te gebruiken en het fietspad tussen het Heerderstrand en de schaapskooi te verharden. Natuuronderzoek heeft uitgewezen dat de plannen geen ingrijpende veranderingen met zich meebrengen en geen negatief effect hebben op het Veluwse natuurschoon. Het gaat namelijk om het verbeteren van bestaande paden en panden. 

Aantrekkelijker
Het college van Heerde wil de randen van de Veluwe graag aantrekkelijker maken voor de inwoners en andere recreanten. Het gebied rond de schaapskooi wordt een Toeristisch overstappunt (Top). 

Het college is blij dat er voor de kwaliteitsverbetering van dit gebied geld beschikbaar is via het Regiocontract Noord-Veluwe. Dit is een overeenkomst tussen de Regio Noord-Veluwe (RNV) en de provincie Gelderland. Voorwaarde is wel dat de gebiedsverbetering voor 1 april 2016 is afgerond. Daarom is ook gekozen voor de toegankelijkheid van de schaapskooi. Een eerder voornemen was dat het Top onderdeel zou worden van het project Rivierfront in Veessen. Maar dit kon niet vóór 1 april zijn afgerond.