achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Heerde: focus op vrijetijdseconomie

Het is Heerde ernst met het opkrikken van de vrijetijdseconomie. Aangestuurd door 'Wij zijn Heerde' komen diverse initiatieven van de grond. Inmiddels zijn drie Toeristische Informatie Punten ontwikkeld. Bij de gemeenschapsvoorziening in Vorchten komt in de loop van 2016 de vierde.

Heerde: focus op vrijetijdseconomie

door Dick van der Veen - Veluweland

Eerder werden deze zogenaamde TIPS's geopend in Heerde (Wereldwinkel), Wapenveld (boekhandel Shalom) en Veessen (IJsselzicht). De stichting Recreatie Wapenveld komt de eer toe om recreatie en toerisme in een stroomversnelling te hebben gezet. Eerst in eigen dorp en daarna via het platform 'Wij zijn Heerde' gemeentelijk. Voor de komende periode staat een drietrapsraket op de lanceerbasis. Daarbij valt te denken aan het benoemen van een gebiedsmakelaar die voor de gemeenten Heerde en Hattem als aanjager, verbinder en adviseur in de sector aan het werk gaat. Dan valt te denken aan arrangementen, initiatieven en evenementen van organisaties en ondernemers. Voor de lange termijn toont ook de provincie belangstelling. De Stuurgroep Veluwekroon is geïnteresseerd, een afvaardiging van provinciale Staten komt in januari naar het gebied. Wij zijn Heerde werkt hierin samen met Rond Uit Hattem, de stichting Waterrijke Veluwe en de stichting Recreatie Wapenveld. Deze zij nsamen in gesprek met IVN over het aanbieden van de cursus Gastheer/gastvrouw van het landschap aan horeca- en recreatieondernemers en baliemedewerkers van de Toeristische Informatie Punten. Een persoonlijk verhaal vertellen over de eigen omgeving aan de recreant.

Cittaslow
Heerde als Cittaslowgemeente wortelt., hetgeen blijkt uit de toestroom van ambassadeurs. Via Visit Veluwe participeert men in bovenregionale, landelijke en internationale promotie van de Veluwe. Op de grote vakantiebeurzen in België en Duitsland neemt men Heerde daarin mee. Volgend jaar in het magazine To Inspire van Visit Veluwe een dubbele pagina over Cittaslowgemeente Heerde. In deze en andere magazines vindt promotie plaats van streekproducten. Verder wordt gewerkt aan verbetering van het knooppuntennet voor fietsers enkomen steeds meer klompenpaden tot stand, ook in de relatie Heerde-Hattem. De gemeente werkt aan een nota Verblijfsrecreatie. Wethouder Van der Stege bezoekt ondernemers en er is aandacht voor Vitale Vakantieparken. Er is aandacht voor diverse evenementen, gericht op natuur en milieu, zoals op 5 februari de Warme Truiendag. Dat is een pleidooi voor minder gebruik van de centrale verwarming. Verder onder meer in de Nacht van de nacht in oktober gaat het om energiebesparing en lichtvervuiling. Op 28 januari in Veessen worden ondernemers in IJsselzicht bijgepraat over de plannen van Wij zijn Veluwe. Op 25 februari gebeurt dat in Vrieze's Erfgoed voor medewerkers van de TIP's.

Tenslotte zijn er plannen voor een evenementenkalender, een gids voor Heerde en het opzetten van nieuwe evenementen. Vrijwilligers kunnen zich melden via info@wijzijnheerde.nl

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.