achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Plaatsing nestkasten Steenuil

Nestkasten geplaatst voor de Steenuil met hulp van de Heerder fondsen

 

HEERDE/ VEESSEN/ VORCHTEN/ WAPENVELD In het voor- en najaar zijn er in de gemeente Heerde op diverse plaatse nieuwe nestkasten geplaatst voor  Steenuilen. De Steenuil is de kleinste uilensoort in Nederland en leeft graag in de nabijheid van mensen. Net als veel andere vogelsoorten heeft de Steenuil het moeilijk in het veranderende landschap. Door een financiële bijdrage van de Egberdina Wilhelmina Langenberg Stichting was het mogelijk 15 nieuwe kasten aan te schaffen om deze soort een handje te helpen. Afgelopen voorjaar en dit najaar zijn deze kasten geplaatst bij een aantal adressen in de gemeente Heerde. Op woensdag 30 september kreeg een nieuwe kast een plekje in een Kersenboom bij de familie Van Apeldoorn in Heerde. 

  
In 2019 en 2020 heeft een viertal vrijwilligers de steenuilen in de gemeente Heerde geïnventariseerd. Door het bezoeken van adressen en 2019 en waarnemingen in het veld in 2020 konden op 35 plekken paartjes Steenuilen vastgesteld worden. Dit zijn er veel minder dan 30 jaar geleden toen er nog ruim 70 broedparen in dit gebied waren. De Steenuil heeft het moeilijk doordat zijn favoriete leefgebied verdwijnt. Kleinschalige landschappen, rommelige erven, oude schuren, knotbomen en hoogstamboomgaarden verdwijnen en daarmee ook het voedselgebied en de schuil- en nestplaatsen. En dit terwijl een Steenuil met weinig tevreden is, wat een paartje bewijst dat al jaren in het centrum van Wapenveld een plekje heeft. 

 

Met het plaatsen van de kasten hopen de KNNV Epe- Heerde en de vrijwilligers de Steenuilen een nieuwe plek te geven. De nestkasten zijn gemaakt door de medewerkers van EBC Zorg in ’t Harde en zijn marterproof zodat Steenmarters geen kans krijgen om de nesten leeg te roven.  

 

In 2021 zullen de vrijwilligers weer gaan inventariseren waar de steenuilen in de gemeente Heerde broeden. Heeft u Steenuilen op of bij uw woning of erf dan kunt u dit doorgeven via het e-mailadres van de KNNV Epe- Heerde: secretaris@epe-heerde.knnv.nl.  Ook als u vragen heeft over de Steenuil of advies wilt over het plaatsen van een kast op uw erf dan kan dat via dit e-mailadres aangegeven worden. 

 
__________________________________________________________________________

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken