achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Wethouder Cegerek bezoekt Heerder kerken

Behalve dat de kerkgebouwen vaak mooie, historische gebouwen zijn, hebben kerkgemeenschappen, naast de religieuze achtergrond, in de huidige samenleving ook een sociale, verbindende rol – een rol die in deze tijd van het jaar vaak extra zichtbaar is.

Wethouder Cegerek bezoekt Heerder kerken

Wethouder Yasemin Cegerek bezocht op 19 december een aantal kerken in de gemeente Heerde. Tijdens de kersttijd staan de kerken weer volop in de belangstelling. Behalve dat de kerkgebouwen vaak mooie, historische gebouwen zijn, hebben kerkgemeenschappen, naast de religieuze achtergrond, in de huidige samenleving ook een sociale, verbindende rol – een rol die in deze tijd van het jaar vaak extra zichtbaar is. Daarom wil de wethouder juist in deze tijd aandacht geven aan de bijzondere kerken die we in de gemeente kennen.

Cegerek is wethouder van kunst, cultuur en monumenten en is vanuit deze portefeuille erg geïnteresseerd in de kerken in Heerde: “Als mensen in het buitenland op vakantie zijn, bezoeken ze daar heel vaak kerken en kathedralen. We vergeten dan, dat we ook dicht bij huis interessante kerken hebben. Ik wilde daarom graag kennis maken met de mooie kerkhistorie die we in Heerde kennen. Want we hebben hier best heel interessante kerkgebouwen staan. Sommige hebben zelfs de status van rijksmonument, maar ze hebben allemaal een cultuurhistorische waarde en hun eigen bijzondere verhaal.”

>> LEES MEER OVER DE CULTUURHISTORIE VAN DE KERKEN <<

Wethouder Yasemin Cegerek is in gesprek met de kerken over de sociaal-maatschappelijke rol die ze spelen in de gemeente Heerde. Op de dag dat het SCP-rapport uitkwam over de ontkerkelijking in Nederland, bezocht zij diverse kerken in de gemeente. “Hoewel de kerken in Heerde ook wel merken dat het afneemt, is dat veel minder dan landelijk gezien. De kerken spelen hier nog altijd een flinke rol in de samenleving” concludeert ze.

Dat SCP-onderzoeker Joep de Hart concludeert dat er een gat geslagen wordt in de samenleving wanneer de kerken weg zouden vallen, komt ook bij de bezoeken van wethouder Cegerek aan de orde. Binnen de gemeenschappen in Heerde spelen de kerken nog altijd een bindende rol en hebben ze ook oog voor bijvoorbeeld eenzaamheid of stille armoede. Cegerek: “Zonder de vrijwilligers binnen de kerken is de sociaal-maatschappelijke rol en het onderhoud van de kerken kwetsbaar. De kerken zijn hiervoor voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers die steeds ouder worden. Ik hoop dat de kerken verbinding blijven zoeken met de samenleving en openstaan voor iedereen, ook voor mensen met een niet-religieuze achtergrond.”

Tijdens haar ‘kerkentour’ bezocht wethouder Cegerek in elk dorp in de gemeente Heerde een kerk. Ze wil hiermee aandacht vragen voor de bijzondere kerkgebouwen die we in de gemeente kennen, die vaak bijzondere cultuur-historische waarde hebben, maar ook voor de verbindende en sociale rol die de kerken nog altijd spelen in de samenleving.

Wethouder Cegerek bezoekt Heerder kerken Wethouder Cegerek bezoekt Heerder kerken Wethouder Cegerek bezoekt Heerder kerken Fotograaf: Marjolein Hermans