achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Werkgroep zoekt naar knoflookpad

Wie zag er de afgelopen jaren in de omgeving van het Kloosterbos in Wapenveld nog knoflookpadden? Daar is Marc Abuys uit 't Harde en lid van de herpetologische werkgroep Anura heel nieuwsgierig naar omdat hij vreest dat de soort in dat gebied is uitgestorven.

Werkgroep zoekt naar knoflookpad

Marc Abuys geeft donderdag 13 december een informatie-avond in bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld vanaf 19.30 uur. Marc Abuys zal in zijn lezing uiteen zetten welke amfibieën er op de Noord-Veluwe voorkomen, hoe ze te herkennen zijn en in gaan op de zeldzaamheid van de verschillende soorten. Hij neemt de bezoekers mee in de wereld van kikkers, padden en salamanders en hun kwetsbare leefgebieden. De informatie die hij geeft is waardevol voor eigenaren van erven en eigenaren en beheerders van vennen en vijvers. “Maart ook wandelaars, hobbyisten en jonge en oude natuurliefhebbers zijn altijd enthousiast over de informatie die ik geef”, zegt Abuys. In zijn presentatie toont hij toont hij inventarisaties en trends vanuit 20 jaar veldwerk op de Noord -Veluwe en Ijsseldal met speciale aandacht voor de uiterst zeldzame knoflookpad. De knoflookpad kwam in de 80- en 90-jaren voor in omgeving Hattem en Wapenveld. Dat vooral in dichtbij Vrieze's Erfgoed gelegen Kloosterbos,een typisch stroomdalgebied met open zandstuifkoppen waar de dieren zich ingraven in de strooisellaag en de grote voedselrijke vennen gebruikten als voorplantingswater . “Maar de soort is erg moeilijk te vinden en voor uitsterving moet gevreesd worden. De vraag aan bezoekers is dan ook: Wie zag er in de omgeving van het Kloosterbos ooit knoflookpadden?”, vertelt Abuys. De knoflookpad is klein en gedrongen, ongeveer vijf centimeter groot. Hij is te herkennen aan de uitpuilende ogen met een oranje iris en verticale pupil. Bij gevaar geeft de huid een stof af die ruikt als knoflook.

In zijn algemeenheid geldt dat amfibieën in Nederland onder druk staan door verzuring, verdroging, verkleining van leefgebieden maar ook door aanleg van wegen en de daaruit volgende versnippering van het landschap. Ook zijn ze gevoelig voor klimaatverandering en komen met exoten ook voor amfibieën gevaarlijke infectieziekten mee.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken