achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Cursus korfvlechten op Vrieze's Erfgoed

Imker Paul Docter wil deze winter bij voldoende belangstelling weer een cursus korfvlechten organiseren in de bijenstal op Vrieze's Erfgoed in Wapenveld. Dit als onderdeel van zijn streven om het korfimkeren een nieuwe impuls te geven.

Cursus korfvlechten op Vrieze

De bijenvolken van nu zijn voor het merendeel gehuisvest in kasten. Op de hele Veluwe en ook in de gemeente Heerde, werden tot aan de jaren '50 van de vorige eeuw, bijen in korven van stro gehouden. Grote bijenstallen met soms tientallen korven waren te vinden in bijvoorbeeld het Hoornerveen, in Wapenveld en Veessen. Daarna kwamen eerst de houten kasten in zwang en nu zijn het vooral tempexkasten die gebruikt worden. Het bijzondere van korfimkeren is, dat de bijen uit de korf moeten om bij de honing te komen. Docter wil dit oude ambacht graag behouden en de kennis van het korf vlechten met stro graag aan anderen doorgeven. Zelf maakte hij vorig jaar een korf met uitsluitend materialen van Vrieze's Erfgoed. Het stro werd er verbouwd en voor het binden werden ranken van de bramen gebruikt. Die worden van de doorns ontdaan met behulp van een koehoorn en vervolgens gesplitst om ze bruikbaar te maken. Dankzij de verbouw en het met de vlegel dorsen van rogge op Vrieze's Erfgoed, is er voldoende lang stro voorhanden en dat wordt gratis ter beschikking gesteld. Er zullen 10 avonden gepland worden voor deze cursus en het is uiteraard de bedoeling dat de cursisten dan zelf een bijenkorf hebben gevlochten. De kosten bedragen 75,00 euro en dat is inclusief koffie/thee, de materialen en een vlechtnaald. Voor opgave en meer informatie kan men terecht bij Paul Docter: 0650223435.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken