achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Opening nationaal zuivelmuseum Erve IJzerman

Het in werking stellen van een historische melkcentrifuge op Open Monumentendag zaterdag 8 september is de officiële openingshandeling voor het nationaal zuivelmuseum Erve IJzerman. Dat wordt omlijst met verschillende activiteiten.

Opening nationaal zuivelmuseum Erve IJzerman

De opening van Erve IJzerman  is de kroon op het werk van een proces dat in 2010 begon op initiatief van de Stichting Recreatie Wapenveld na het overlijden van de laatste bewoonster van de boerderij Dina IJzerman. De afgelopen winter is de boerderij door eigenaar BOEi gebruiksklaar gemaakt en op 16 juni gingen de deuren van het zuivelmuseum 'in wording' open. Nu is het moment van de officiële opening daar. Vrijwilligers van stichting De Melkmaten en stichting Erve IJzerman hebben de afgelopen tijd een beginnende zuivelexpositie, de inrichting van een presentatiekamer, een Annie Oosterbroekkamer en een horecapunt gerealiseerd. Vanaf 10.00 uur is er een ontvangst en na enkele toespraken volgt om 11.00 uur de openingshandeling. De melkcentrifuge die wordt gebruikt, staat symbool voor het begin van de zuivelindustrie. Met het apparaat, nog met de hand aangedreven, werd de room van de melk gescheiden. Van de room werd boter gemaakt en de magere melk vormde de basis voor karnemelk.

Naast de zuivelcollectie is er zaterdag ook een opstelling van een weidemelkmachine van vader en zoon Draayer uit Heerde en ook is, dankzij Verax Accountants uit Vaassen, een historische vrachtwagen vol melkbussen aanwezig. In het horecapunt wordt in samenwerking met ijsboerderij Ijscowd uit Hattem ambachtelijk bereid ijs verkocht. Iedereen is bij deze plechtigheid die om 10.00 uur begint welkom en na openingshandeling om 11.00 uur kan men ronddwalen in de boerderij. Vrijwilligers zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven. Omdat Erve IJzerman deelnemer is aan de Open Monumentendag in de gemeente Heerde, is Erve IJzerman deze dag tot 16.00 uur gratis toegankelijk.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).