achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Wandelen met de schaapsherder

Deze zomer kan iedereen een paar uur met de schaapskudde Epe-Heerde en herder op pad: drie maal ’s middags en drie maal bij het krieken van de dag. De deelnemers kunnen ervaren hoe het is om met een gescheperde kudde er op uit te gaan.

De wandelingen zijn gepland in de periode waarin de hei bloeit, maar wie dit jaar bloeiende heidestruiken op de Renderklippen wil zien, moet goed zoeken. Door de droogte is de vlakte bruin, met hier en daar een enkel tintje paars. De schapen kunnen er ook veel te weinig voedzaams vinden en worden nota bene bijgevoerd. Na een ‘normale’ zomer hoeft dat pas in december. De kudde bestaat geheel uit ooien, die in september in goede conditie moeten zijn omdat ze dan gedekt worden.

Tijdens de middagwandelingen op de woensdagen 8, 15 en 22 augustus vertelt de herder uitgebreid over het reilen en zeilen van de ongeveer 140 schapen, de omgeving waarin zij leven en zijn werk. De honden zijn aan het werk te zien. De wandelingen duren ongeveer twee uur en beginnen bij de schaapskooi op de Renderklippen. Kleine kinderen kunnen ook goed mee, want de afstand die gelopen wordt is hooguit drie kilometer.

De ochtendwandelingen zijn vorig jaar voor het eerst gehouden en maakten zo veel enthousiasme los, dat ze zijn teruggekeerd op de agenda. Ze zijn vooral bedoeld voor mensen die bijzondere omstandigheden willen hebben om mooie foto’s van de schapen te maken, of de zon boven de kudde willen zien opkomen. Ze gaan ruim voor zonsondergang van start. Er wordt niet ver gelopen, zodat de fotografen alle tijd hebben om mooie opnames te maken. Er is uiteraard alle gelegenheid om de herder wat te vragen. De wandelingen, die ongeveer twee uur duren, zijn op de zaterdagochtenden 25 augustus en 1 en 8 september, aanvang resp. 6.10 uur, 6.20 uur en 6.30 uur bij de schaapskooi.

Deelname kost 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. Vooraf aanmelden is niet nodig. De middagwandelingen gaan altijd door, de vroege-vogelwandelingen alleen als de zon te zien zal zijn. Op de vrijdag vóór de ochtendwandelingen wordt de definitieve beslissing genomen en gemeld op de website en facebookpagina van de kudde.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken