achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Binnenkort:

Wandelen met de schaapsherder

Deze zomer kan iedereen een paar uur met de schaapskudde Epe-Heerde en herder op pad: drie maal ’s middags en drie maal bij het krieken van de dag. De deelnemers kunnen ervaren hoe het is om met een gescheperde kudde er op uit te gaan.

De wandelingen zijn gepland in de periode waarin de hei bloeit, maar wie dit jaar bloeiende heidestruiken op de Renderklippen wil zien, moet goed zoeken. Door de droogte is de vlakte bruin, met hier en daar een enkel tintje paars. De schapen kunnen er ook veel te weinig voedzaams vinden en worden nota bene bijgevoerd. Na een ‘normale’ zomer hoeft dat pas in december. De kudde bestaat geheel uit ooien, die in september in goede conditie moeten zijn omdat ze dan gedekt worden.

Tijdens de middagwandelingen op de woensdagen 8, 15 en 22 augustus vertelt de herder uitgebreid over het reilen en zeilen van de ongeveer 140 schapen, de omgeving waarin zij leven en zijn werk. De honden zijn aan het werk te zien. De wandelingen duren ongeveer twee uur en beginnen bij de schaapskooi op de Renderklippen. Kleine kinderen kunnen ook goed mee, want de afstand die gelopen wordt is hooguit drie kilometer.

De ochtendwandelingen zijn vorig jaar voor het eerst gehouden en maakten zo veel enthousiasme los, dat ze zijn teruggekeerd op de agenda. Ze zijn vooral bedoeld voor mensen die bijzondere omstandigheden willen hebben om mooie foto’s van de schapen te maken, of de zon boven de kudde willen zien opkomen. Ze gaan ruim voor zonsondergang van start. Er wordt niet ver gelopen, zodat de fotografen alle tijd hebben om mooie opnames te maken. Er is uiteraard alle gelegenheid om de herder wat te vragen. De wandelingen, die ongeveer twee uur duren, zijn op de zaterdagochtenden 25 augustus en 1 en 8 september, aanvang resp. 6.10 uur, 6.20 uur en 6.30 uur bij de schaapskooi.

Deelname kost 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. Vooraf aanmelden is niet nodig. De middagwandelingen gaan altijd door, de vroege-vogelwandelingen alleen als de zon te zien zal zijn. Op de vrijdag vóór de ochtendwandelingen wordt de definitieve beslissing genomen en gemeld op de website en facebookpagina van de kudde.