achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Open dag imkerij

In heel Nederland houden imkers op zaterdag 14 juli 2018 open huis. Ook in Heerde doet de afdeling van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) mee.

Breng op 14 juli tussen 10:00 uur en 16:00 uur een bezoek aan de Bijenstal aan de Rhijnsburglaan in Heerde (naast de Brandweerkazerne) en beleef de interessante wereld van de bijen.

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden. Bij de bijenstal staat ook een bijenhotel voor wilde bijen.  

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? In een observatiekast kunt u een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Hoe komt de honing in een potje terecht? De imker laat u graag zien hoe het uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is.  Ze laten ook zien hoe ze kaarsen maken van bijenwas en vertellen waar de was vandaan komt, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen of hoe je met honing lekkere koek kunt maken. Er is honing uit de omgeving te koop, er wordt verse honing geslingerd en er wordt bijenwas gesmolten. Ook zijn er andere bij-producten te koop.

Het bezoek is gratis. Sterker nog: u krijgt er iets bij: een kopje koffie of thee, een stukje honingkoek. Verder is er allerlei info beschikbaar over bijen en over hoe u uw eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit.

Wij hopen u op 14 juli te zien!