achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open

Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.

Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open

De eerste voorkamer van de boerderij is ingericht als Annie Oosterbroekkamer, naar de regionaal bekende schrijfster, in de stijl van de jaren '50. Dientje Visser heeft haar kennis van de streekromanschrijfster gebruikt om inzicht te geven in het leven en werk van Annie Oosterbroek-Dutschun. Te zien zijn onder meer de originele documenten waarmee de ouders van Annie afstand van haar deden om de adoptie mogelijk te maken. Foto's, krantenknipsels en natuurlijk vooral de selectie uit haar boeken geven veel informatie in een kamer die met medewerking van de Heerder Historische Vereniging een geheel eigen sfeer heeft gekregen.

Films

De tweede voorkamer is ingericht als presentatieruimte waar bezoekers films over de landbouwhistorie en zuivelthema's kunnen zien. De DVD is samengesteld door Wim van Dommelen en bevat films met opnamen van de oorspronkelijke bewoners die vertellen over de bijzonderheden van de boerderij. Te zien is ook de documentaire 'Gevangen achter luiken' van TV Gelderland. De reclamefilms van Joris Driepinter en 'Melk de witte motor' zijn historisch gezien heel mooi materiaal.

 

Zuivelmuseum

In de paardenstallen richt De Melkmaten een expositie in met een viertal thema's over de zuivelhistorie. Daar wordt de komende maanden nog hard aangewerkt en vandaar ook de toevoeging 'zuivelmuseum in wording'. Vanuit het depot aan de Ir R.R. Van der Zeelaan worden de spullen overgebracht en verwerkt in een viertal thema's.

Horecapunt 

In de varkensstal is een eenvoudig horecapunt ingericht om bezoekers te ontvangen. Eén stal is ingericht als keukentje en in vijf varkenshokken en op de deel zijn zitjes ingericht. Op het erf staan gezellige picknickbanken waar het goed toeven. Naast koffie/thee en frisdrank, is ook het ijs van Ijsboererij Ijscowd uit Hattemerbroek verkrijgbaar.

 

De ingang van Erve IJzerman is aan de Kanaaldijk 63 en automobilisten kunnen hun voertuigen stallen op een ruime parkeerplaats. Tijdens openstelling geldt eenrichtingsverkeer en verlaat men het terrein via de Lagestraat. De entree is 2,50 euro per persoon inclusief de wegwijsfolder en kinderen in de basisschoolleeftijd hebben gratis toegang.

 

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken