achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'

De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.

Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman

Nu de formaliteiten als de Omgevingsvergunning en een huurcontract met BOEi, de eigenaar van het pand zijn afgerond, kan de boerderij aan de Kanaaldijk 63 in Wapenveld daadwerkelijk opengesteld worden.

“Dankzij de beperkte huur die BOEI de eerste jaren vraagt, kunnen we nu echt aan de slag. Maar omdat we nog veel moeten doen, spreken we van het zuivelmuseum in wording”, aldus Inez Pijnenburg namens Erve IJzerman en Peter van Moerkerk namens De Melkmaten. Opzet is dat vanaf 16 juni de voorkamers op een aardige wijze zijn ingericht. De ene als Annie Oosterbroekkamer met een sfeer uit de jaren '50 en de andere als presentatieruimte waar bezoekers films over de landbouwhistorie en zuivelthema's kunnen zien.

In de paardenstallen richt De Melkmaten een expositie in met een viertal thema's over de zuivelhistorie. “Daaronder ook aandacht voor de geschiedenis van de zuivelfabriek Heerde”, meldt van Moerkerk. In de varkensstal is een eenvoudig horecapunt ingericht om bezoekers te ontvangen. De andere ruimtes in de boerderij worden voorlopig zo ingericht dat ze een beeld geven van het leven in de IJsselhoeve van honderd jaar geleden.

Eigenaar Boerderij en Landschap, een dochteronderneming van BOEi werkt ondertussen door aan de fondswerving voor de volgende fase van de restauratie van het pand. In de eerste fase zijn de daken volledig vernieuwd en zijn voorzieningen als elektra, water, riolering en verwarming aangelegd om de openstelling mogelijk te maken. In een volgende fase zijn kozijnen, luiken, deuren en voegwerk aan de beurt.

Erve IJzerman en De Melkmaten richten zich nu op de fondswerving voor de aanstelling van een procesbegeleider. Die krijgt tot taak om de fondsen te werven voor de verdere inrichting van Erve IJzerman als Nationaal zuivelmuseum.

De entree is voor het eerste jaar vastgesteld op 2,50 euro en kinderen in de basisschoolleeftijd hebben gratis toegang. Wie voor 15,00 euro 'Vriend(in)' is of wordt van Erve IJzerman heeft het hele jaar 2018 gratis toegang om zo de voortgang te kunnen volgen. Dat kan ook via de site www.erveijzerman.nl.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken