achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'

De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.

Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman

Nu de formaliteiten als de Omgevingsvergunning en een huurcontract met BOEi, de eigenaar van het pand zijn afgerond, kan de boerderij aan de Kanaaldijk 63 in Wapenveld daadwerkelijk opengesteld worden.

“Dankzij de beperkte huur die BOEI de eerste jaren vraagt, kunnen we nu echt aan de slag. Maar omdat we nog veel moeten doen, spreken we van het zuivelmuseum in wording”, aldus Inez Pijnenburg namens Erve IJzerman en Peter van Moerkerk namens De Melkmaten. Opzet is dat vanaf 16 juni de voorkamers op een aardige wijze zijn ingericht. De ene als Annie Oosterbroekkamer met een sfeer uit de jaren '50 en de andere als presentatieruimte waar bezoekers films over de landbouwhistorie en zuivelthema's kunnen zien.

In de paardenstallen richt De Melkmaten een expositie in met een viertal thema's over de zuivelhistorie. “Daaronder ook aandacht voor de geschiedenis van de zuivelfabriek Heerde”, meldt van Moerkerk. In de varkensstal is een eenvoudig horecapunt ingericht om bezoekers te ontvangen. De andere ruimtes in de boerderij worden voorlopig zo ingericht dat ze een beeld geven van het leven in de IJsselhoeve van honderd jaar geleden.

Eigenaar Boerderij en Landschap, een dochteronderneming van BOEi werkt ondertussen door aan de fondswerving voor de volgende fase van de restauratie van het pand. In de eerste fase zijn de daken volledig vernieuwd en zijn voorzieningen als elektra, water, riolering en verwarming aangelegd om de openstelling mogelijk te maken. In een volgende fase zijn kozijnen, luiken, deuren en voegwerk aan de beurt.

Erve IJzerman en De Melkmaten richten zich nu op de fondswerving voor de aanstelling van een procesbegeleider. Die krijgt tot taak om de fondsen te werven voor de verdere inrichting van Erve IJzerman als Nationaal zuivelmuseum.

De entree is voor het eerste jaar vastgesteld op 2,50 euro en kinderen in de basisschoolleeftijd hebben gratis toegang. Wie voor 15,00 euro 'Vriend(in)' is of wordt van Erve IJzerman heeft het hele jaar 2018 gratis toegang om zo de voortgang te kunnen volgen. Dat kan ook via de site www.erveijzerman.nl.