achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'

De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.

Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman

Nu de formaliteiten als de Omgevingsvergunning en een huurcontract met BOEi, de eigenaar van het pand zijn afgerond, kan de boerderij aan de Kanaaldijk 63 in Wapenveld daadwerkelijk opengesteld worden.

“Dankzij de beperkte huur die BOEI de eerste jaren vraagt, kunnen we nu echt aan de slag. Maar omdat we nog veel moeten doen, spreken we van het zuivelmuseum in wording”, aldus Inez Pijnenburg namens Erve IJzerman en Peter van Moerkerk namens De Melkmaten. Opzet is dat vanaf 16 juni de voorkamers op een aardige wijze zijn ingericht. De ene als Annie Oosterbroekkamer met een sfeer uit de jaren '50 en de andere als presentatieruimte waar bezoekers films over de landbouwhistorie en zuivelthema's kunnen zien.

In de paardenstallen richt De Melkmaten een expositie in met een viertal thema's over de zuivelhistorie. “Daaronder ook aandacht voor de geschiedenis van de zuivelfabriek Heerde”, meldt van Moerkerk. In de varkensstal is een eenvoudig horecapunt ingericht om bezoekers te ontvangen. De andere ruimtes in de boerderij worden voorlopig zo ingericht dat ze een beeld geven van het leven in de IJsselhoeve van honderd jaar geleden.

Eigenaar Boerderij en Landschap, een dochteronderneming van BOEi werkt ondertussen door aan de fondswerving voor de volgende fase van de restauratie van het pand. In de eerste fase zijn de daken volledig vernieuwd en zijn voorzieningen als elektra, water, riolering en verwarming aangelegd om de openstelling mogelijk te maken. In een volgende fase zijn kozijnen, luiken, deuren en voegwerk aan de beurt.

Erve IJzerman en De Melkmaten richten zich nu op de fondswerving voor de aanstelling van een procesbegeleider. Die krijgt tot taak om de fondsen te werven voor de verdere inrichting van Erve IJzerman als Nationaal zuivelmuseum.

De entree is voor het eerste jaar vastgesteld op 2,50 euro en kinderen in de basisschoolleeftijd hebben gratis toegang. Wie voor 15,00 euro 'Vriend(in)' is of wordt van Erve IJzerman heeft het hele jaar 2018 gratis toegang om zo de voortgang te kunnen volgen. Dat kan ook via de site www.erveijzerman.nl.

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.