achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Lezingencyclus en excursie klooster Hulsbergen

De Stichting Recreatie Wapenveld (SRW) en bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed houden in juni een lezingencyclus waarbij verschillende facetten van het klooster St. Hiëonymus of Hulsbergen worden belicht. De serie wordt afgesloten met een excursie over het Kloosterpad en bezoek aan de locatie waar het klooster heeft gestaan. Die wordt afgesloten met een middeleeuwse maaltijd van soep en brood.

Met de lezingencyclus wil de SRW de aandacht vestigen op het belang van het klooster Hulsbergen (1407-1588) binnen de Moderne Devotie, voor de economische ontwikkeling en voor de waterbeheersing in het gebied. Terreinen waarop de bewoners van het fraterhuis een stempel hebben gedrukt.

De serie start dinsdag 12 juni met lezingen door Roderick Geerts van ADC ArcheoProjecten en Dennis Worst van Cultuurland Advies. Roderick gaat in op de resultaten van het archeologisch onderzoek in het gebied Hoogwatergeul en de prehistorische bewoning van het gebied. Dennis sluit daarop aan met een lezing over de landschappelijke ontwikkelingen en de middeleeuwse geschiedenis van het gebied zoals beschreven in de Landschapsbiografie Wapenveld.

Mariska van Beusichem is voorzitter van de stichting Thomas a Kempis en zij gaat op dinsdag 19 juni vertellen over de Moderne Devotie, de beweging waar het klooster Hulsbergen onderdeel van was. Het oudst bekend afschrift van het beroemde werk 'De navolging van Christus' van Thomas a Kempis is door de fraters van Hulsbergen uitgevoerd.

Evert de Jonge uit Emst komt op 26 juni naar Vrieze's Erfgoed. Hij publiceerde al verschillende verhalen over het klooster Hulsbergen en haar bewoners. Hij laat zijn licht schijnen over de mogelijke omvang van het klooster en haar betekenis voor de ontwikkeling van het gebied.

Zaterdagmorgen 30 juni volgt vanaf 10.00 uur de afsluitende bijeenkomst. Na een ontvangst wordt onder leiding van Bernard Bos en Jan Nitrauw een excursie gemaakt naar de kloosterlocatie via het Kloosterpad. Afsluitend wordt door Edith Westendorp een middeleeuwse maaltijd van soep en brood verzorgd.

De avondbijeenkomsten worden gehouden op bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld. Ze beginnen om 19.30 uur met een ontvangst en een bezichtiging van de expositie 'Het water de baas, een monnikenwerk rond Wapenveld' met tekeningen van Bernard Bos over het klooster en bodemvondsten die zijn gedaan. De kosten zijn 7,50 euro per lezing inclusief koffie/thee en de kosten voor de excursie inclusief maaltijd zijn 12,50 euro. Deelname aan alle activiteiten kost 27,50 euro per persoon. Opgeven vooraf is vereist en kan via info@vriezeserfgoed.nl of telefoon 06-15194780.

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.