achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Jachthoornblazers voor NK naar Wapenveld

Zaterdag 26 mei zal het toch al fraaie decor van bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld gedomineerd worden door groene jassen, kniebroeken en glanzende jachthoorns. De bezitters hiervan willen maar één ding: met hun blazersgroep Nederlands kampioen worden!

Jachthoornblazers voor NK naar Wapenveld

De organisatie van dit evenement is dit jaar door de Nederlandse Vereniging van Jachthoornblazers (NVJB) toegewezen aan de midwinter- en jachthoorn blazersgroep 'De Vlijtbloazers' uit Wapenveld. Op Vrieze's Erfgoed zullen zij enkele honderden jachthoornblazers verdeeld over tientallen groepen ontvangen. Hun optredens worden gejureerd door een driekoppige internationale jury. Het evenement duurt van 9.00 tot 17.00 uur en wordt omlijst met een fair waarin het jacht- en buitenleven centraal staat. Ook zijn er in dit decor passende demonstraties met jachthonden, het uitbenen van grof wild met een wildproeverij en een roofvogelshow.

 Vlijtbloazers

Dat de organisatie van het NK is toegewezen aan de Vlijtbloazers, vindt haar oorsprong in oktober 2014. De Vlijtbloazers hielden toen een jachthoorntreffen en dat viel bij de jury en het bestuur van de NVJB in goede aarde. Zowel de organisatie als de locatie werden heel geschikt gevonden voor een NK. “Eind vorig jaar kregen wij de organisatie toegewezen en zijn we aan de slag gegaan”, vertelt Rik de Weerdt namens de organisatie. Het wedstrijdprogramma en de jurering is een zaak van het NVJB waar men intensief mee samenwerkt. Het omlijstende programma komt voor rekening van de Vlijtbloazers. Die hebben een fair opgezet met standhouders uit de 'groene wereld'. Daaronder de Wildbeheerseenheid IJsselvallei, het Gelders Landschap en Kastelen, de Geweermakerij Elspeet & Outdoor, de imkervereniging Heerde en stands met schapenvachten en jagersattributen. Ambachtelijk slager Ter Weele uit Oene verzorgt demonstraties uitbenen van grof wild en een wildproeverij. Om 12.00 uur geeft Beaty&Wings uit Wezep een roofvogeldemonstratie en om 14.00 uur begint een demonstratie met jachthonden. Die wordt gegeven door Wilfred Schenk, die met zijn jachthond de Nimrod 2017 won, de prijs voor Nederlands beste jachthond. “Ook Vrieze's Erfgoed speelt in op het evenement. Natuurlijk zijn molen de Vlijt en de streekwinkel open, er zijn exposities te bezichtigen en in de bijenstal kunnen kinderen kaarsen dompelen. Menvereniging Wapenvelds Gerij zal rondritten door de omgeving verzorgen. Zo hebben we een programma waar jong en oud veel plezier aan zullen beleven”, zegt Rik de Weerdt.

Brede steun

Die verrast is door de brede steun van allerlei partijen bij dit evenement. Bijdragen zijn ontvangen van de gemeente Heerde, de vereniging Jan Nienhuis, de Egberdina Langenbergstichting, het Fonds Rabobank, de fam. H. Matenstichting en van StiOna uit Wapenveld. Verder hebben Bonfix uit Zwolle, Den Boon Group uit Heerde en Hoveniersbedrijf Van Essen zich als hoofdsponsor verbonden aan het evenement.

Jachthoorn blazen

De jachthoorns kunnen een belangrijke rol vervullen bij de jacht. Nu wordt deze vooral door mondelinge bevelen gedirigeerd maar dat kan ook op muziek. De blazer kan allerlei signalen laten horen als honden vooruit of achteruit, jagers vooruit, linkervleugel optrekken enzovoorts. Aan het einde van de jachtdag betonen de jachthoornblazers respect aan het geschoten wild. Als het geschoten wild op tableau ligt, kan men speciale hymnes spelen voor het zwijn, haas of ree. De jachthoorn heeft geen ventielen, de tonen worden met de lippen gevormd. Een geoefend blazer haalt zes tonen maar de betere blazers halen acht verschillende tonen. Tijdens het NK in Wapenveld zijn er twee rondes. In de eerste ronde worden de verplichte jachtsignalen geblazen en in de tweede ronde blaast elke groep een jachtfanfare en jachtsignaal naar eigen keuze. De jury beoordeeld elk stuk op juistheid van de uitvoering, de zuiverheid van de toon en de totale indruk van de jachthoorngroep. En die beoordeling resulteert in een puntentotaal.

Alle informatie over het NK Jachthoornblazen is te vinden op www.devlijtbloazers.nl en www.vriezeserfgoed.nl.

 

Jachthoornblazers voor NK naar Wapenveld Jachthoornblazers voor NK naar Wapenveld Jachthoornblazers voor NK naar Wapenveld Jachthoornblazers voor NK naar Wapenveld 

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken