achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Onthulling paneel en expositie over klooster Hulsbergen

Wethouder Wolbert Meijer zal zaterdag 12 mei een informatiepaneel onthullen over het klooster St. Hiëronymus. Dat gebeurt op het terrein van camping 't Klooster aan de Ellenhoorn in Wapenveld, de vermoedelijke locatie van het klooster Hulsbergen zoals het in de volksmond wordt genoemd.

Onthulling paneel en expositie over klooster Hulsbergen

De onthulling is om 9.30 uur voorafgaand aan het vierde Devotiefestival dat deze dag wordt gehouden. Aansluitend wordt om 10.00 uur bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed  aan de Groteweg 54 in Wapenveld bezocht waar deze zomer een expositie is in gericht met als thema 'Het water de baas, een monnikenwerk rond Wapenveld'. De bewoners van het klooster Hulsbergen (1407-1588) hebben heel betekend voor de beteugeling van de IJssel en de afwatering van het gebied om goede landbouwgronden mogellijk te maken. Die ontwikkeling heeft voorlopig als sluitstuk de aanleg van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld.

De expositie gaat in op de strijd tegen het water rond Wapenveld en de geschiedenis van het klooster Hulsbergen. Bernard Bos uit Heerde heeft een serie tekeningen gemaakt die inzicht geven in hoe het had kunnen zijn. Ook worden bodemvondsten geëxposeerd die op initiatief van amateur-archeoloog Han Mosterd gevonden zijn.

“We willen nog heel graag verder onderzoek doen naar de locatie van de kloostergebouwen door middel van grondradar. Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft hiervoor inmiddels 5.000 euro toegezegd en binnenkort is er een vooroverleg met de provincie Gelderland over dit onderwerp”, aldus voorzitter Roel Docter van de Stichting Recreatie Wapenveld. Volgens hem kan de ontrafeling van de geschiedenis van het klooster Hulsbergen een bijdrage leveren aan de versterking van de vrijetijdseconomie in de omgeving. “Er zijn boeiende verhalen te vertellen in deze landschappelijk unieke omgeving. Het zou prachtig zijn als we met ons onderzoek de locatie van het klooster figuurlijk boven de grond kunnen krijgen”, is de wens van Docter.

Samen met bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed worden in juni ook nog een serie lezingen georganiseerd waarbij uitvoerig wordt ingegaan op de geschiedenis van het klooster Hulsbergen als onderdeel van de Moderne Devotie. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de onthulling en de opening van de expositie.

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.