achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Onthulling paneel en expositie over klooster Hulsbergen

Wethouder Wolbert Meijer zal zaterdag 12 mei een informatiepaneel onthullen over het klooster St. Hiëronymus. Dat gebeurt op het terrein van camping 't Klooster aan de Ellenhoorn in Wapenveld, de vermoedelijke locatie van het klooster Hulsbergen zoals het in de volksmond wordt genoemd.

Onthulling paneel en expositie over klooster Hulsbergen

De onthulling is om 9.30 uur voorafgaand aan het vierde Devotiefestival dat deze dag wordt gehouden. Aansluitend wordt om 10.00 uur bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed  aan de Groteweg 54 in Wapenveld bezocht waar deze zomer een expositie is in gericht met als thema 'Het water de baas, een monnikenwerk rond Wapenveld'. De bewoners van het klooster Hulsbergen (1407-1588) hebben heel betekend voor de beteugeling van de IJssel en de afwatering van het gebied om goede landbouwgronden mogellijk te maken. Die ontwikkeling heeft voorlopig als sluitstuk de aanleg van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld.

De expositie gaat in op de strijd tegen het water rond Wapenveld en de geschiedenis van het klooster Hulsbergen. Bernard Bos uit Heerde heeft een serie tekeningen gemaakt die inzicht geven in hoe het had kunnen zijn. Ook worden bodemvondsten geëxposeerd die op initiatief van amateur-archeoloog Han Mosterd gevonden zijn.

“We willen nog heel graag verder onderzoek doen naar de locatie van de kloostergebouwen door middel van grondradar. Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft hiervoor inmiddels 5.000 euro toegezegd en binnenkort is er een vooroverleg met de provincie Gelderland over dit onderwerp”, aldus voorzitter Roel Docter van de Stichting Recreatie Wapenveld. Volgens hem kan de ontrafeling van de geschiedenis van het klooster Hulsbergen een bijdrage leveren aan de versterking van de vrijetijdseconomie in de omgeving. “Er zijn boeiende verhalen te vertellen in deze landschappelijk unieke omgeving. Het zou prachtig zijn als we met ons onderzoek de locatie van het klooster figuurlijk boven de grond kunnen krijgen”, is de wens van Docter.

Samen met bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed worden in juni ook nog een serie lezingen georganiseerd waarbij uitvoerig wordt ingegaan op de geschiedenis van het klooster Hulsbergen als onderdeel van de Moderne Devotie. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de onthulling en de opening van de expositie.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken