achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Metamorfose Vrieze's Erfgoed voor nieuw seizoen

Op bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld gaat zaterdag 5 mei het zomerseizoen beginnen. Hiervoor hebben de winkel en het horecapunt een metamorfose ondergaan, zijn er twee nieuwe exposities en naast molen de Vlijt is dit seizoen ook de bijenstal elke zaterdag geopend.

Metamorfose Vrieze

Het winkeltje en horecapunt in de schuur waar vroeger een veevoederhandel was gevestigd, is volledig nieuw ingericht. Het strakke interieur is vervangen door een sfeervolle invulling met oude kasten en door vrijwilligers gemaakt meubilair. Uitgangspunt was het creëren van een landelijke uitstraling passend bij de omgeving. Ook is het assortiment streekproducten uitgebreid met onder andere kant-en-klare pakketten om zelf soep of thee te maken en is er veel keus in cadeaupakketten.

Halifax

In de vitrinewand van de nieuwe schuur is een expositie ingericht over de Halifax DT 795, de bommenwerper die in april 1943 neerstortte bij molen de Vlijt en waarbij de zeven bemanningsleden omkwamen. De gemeente Heerde heeft een deel van de in 2014 geborgen onderdelen van de Halifax hiervoor beschikbaar gesteld.

Monnikenwerk 

Op de expositiezolder van de boerderij is de tentoonstelling 'Het water de baas, een monnikenwerk rond Wapenveld' ingericht. Er wordt een beeld gegeven van de strijd tegen het water rond Wapenveld. Dat begon al in de Middeleeuwen door de fraters van het klooster Hulsbergen (1407-1588) en kreeg vorig jaar als sluitstuk de Hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. Tekeningen van Bernard Bos uit Heerde geven een beeld van het klooster en het dagelijks leven van de fraters. In een speciale vitrine zijn bodemvondsten te zien die door amateur-archeologen gevonden zijn.

Bijenstal

In de bijenstal zijn veel historische materialen te zien over de imkerij in vroeger jaren en geven de imkers tekst en uitleg over de bijen die veilig achter glas hun werk doen. Maar ook honing slingeren, was persen en waskaarsen maken zijn hier mogelijk.

Trekpontje

Nieuw is ook het trekpontje in het Apeldoorns kanaal. Via deze oversteek is het Kloosterbos snel te bereiken voor een wandeling door dit unieke bos dat uitmondt in de uiterwaarden van de IJssel.

Vrieze's Erfgoed is elke zaterdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur en actuele informatie over activiteiten is te vinden op www.vriezeserfgoed.nl.

Metamorfose Vrieze Metamorfose Vrieze Metamorfose Vrieze Metamorfose Vrieze 

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.