achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Binnenkort:

Metamorfose Vrieze's Erfgoed voor nieuw seizoen

Op bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld gaat zaterdag 5 mei het zomerseizoen beginnen. Hiervoor hebben de winkel en het horecapunt een metamorfose ondergaan, zijn er twee nieuwe exposities en naast molen de Vlijt is dit seizoen ook de bijenstal elke zaterdag geopend.

Metamorfose Vrieze

Het winkeltje en horecapunt in de schuur waar vroeger een veevoederhandel was gevestigd, is volledig nieuw ingericht. Het strakke interieur is vervangen door een sfeervolle invulling met oude kasten en door vrijwilligers gemaakt meubilair. Uitgangspunt was het creëren van een landelijke uitstraling passend bij de omgeving. Ook is het assortiment streekproducten uitgebreid met onder andere kant-en-klare pakketten om zelf soep of thee te maken en is er veel keus in cadeaupakketten.

Halifax

In de vitrinewand van de nieuwe schuur is een expositie ingericht over de Halifax DT 795, de bommenwerper die in april 1943 neerstortte bij molen de Vlijt en waarbij de zeven bemanningsleden omkwamen. De gemeente Heerde heeft een deel van de in 2014 geborgen onderdelen van de Halifax hiervoor beschikbaar gesteld.

Monnikenwerk 

Op de expositiezolder van de boerderij is de tentoonstelling 'Het water de baas, een monnikenwerk rond Wapenveld' ingericht. Er wordt een beeld gegeven van de strijd tegen het water rond Wapenveld. Dat begon al in de Middeleeuwen door de fraters van het klooster Hulsbergen (1407-1588) en kreeg vorig jaar als sluitstuk de Hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. Tekeningen van Bernard Bos uit Heerde geven een beeld van het klooster en het dagelijks leven van de fraters. In een speciale vitrine zijn bodemvondsten te zien die door amateur-archeologen gevonden zijn.

Bijenstal

In de bijenstal zijn veel historische materialen te zien over de imkerij in vroeger jaren en geven de imkers tekst en uitleg over de bijen die veilig achter glas hun werk doen. Maar ook honing slingeren, was persen en waskaarsen maken zijn hier mogelijk.

Trekpontje

Nieuw is ook het trekpontje in het Apeldoorns kanaal. Via deze oversteek is het Kloosterbos snel te bereiken voor een wandeling door dit unieke bos dat uitmondt in de uiterwaarden van de IJssel.

Vrieze's Erfgoed is elke zaterdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur en actuele informatie over activiteiten is te vinden op www.vriezeserfgoed.nl.

Metamorfose Vrieze Metamorfose Vrieze Metamorfose Vrieze Metamorfose Vrieze