achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Devotiefestival met film, pizzapunt en pleisterplaats

Een fietstocht door een schitterend gebied, een film over 'Levend water', een houtgestookte pizzapunt, een pleisterplaats voor jonge pelgrims en een expositie met onder meer bodemvondsten van het verdwenen klooster Hulsbergen zijn een aantal onderdelen van het vierde Devotiefestial.

Devotiefestival met film, pizzapunt en pleisterplaats

Het wordt gehouden op zaterdag 12 mei met als basis een fietsroute van 40 kilometer langs de oostelijke flank van de Veluwe door de Ijsselvallei en het gebied van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. Het thema is dit jaar 'Levend water' naar aanleiding van de gelijknamige van legerpredikant Mark Boersma uit Wapenveld. Daarin laat hij zien dat water altijd en overal weer anders stroomt maar dat gescheiden waterstromen uiteindelijk samen komen om te meanderen naar hun eindbestemming. "Zo kunnen ook mensen uiteindelijk ook altijd weer samen op pad gaan om hun doel te bereiken. Die levenshouding ligt ook aan de basis van de Moderne Devotie", zegt voorzitter Roel Docter van de werkgroep die het festival organiseert.

Tussen 10.00 en 13.00 uur kunnen fietsers starten voor de fietstocht vanaf pastoraal centrum de Hezenberg aan de Hezenberg 6 in Hattem, vanaf Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld en vanaf het multifunctioneel centrum de Verbinding aan de Kerkweg in Vorchten. Deelname kost 5,00 euro, voor kinderen in de basisschoolleeftijd gratis. Dit is inclusief traktaties onderweg als koffie/thee met koek en een pizzapunt bij de kerk in Vorchten.

Op het centrum de Hezenberg is er koffie/thee met koek, wordt de film vertoond en kan men ook starten voor een pelgrimage onder leiding van Gert Wijnstok. Bij de Verbinding in Vorchten worden de deelnemers getrakteerd op een houtgestookte pizzapunt met koffie/thee en is er een muzikaal intermezzo in de oudste nog in gebruik zijnde kerk van Nederland. Op Vrieze's Erfgoed is de expositie “Het water de baas, een monnikenwerk rond Wapenveld' te zien. Kinderen kunnen er met hulp van de smid een puntje smeden, de bijenstal is open en ook wordt een pleisterplaats voor jonge pelgrims ingericht waar ze zelf een broodje kunnen bakken.

Tijdens de tocht maakt men ook kennis met molens in Wapenveld en Veessen want het is 12 mei ook Nationale Molendag. Verder zijn er onderdelen als het project Oude IJsselloop en het monument voor de Basjkieren in de haven van Veessen. Aan de route ligt ook de stiltetuin Thomas a Kempis op Landgoed de Oldenbelt in Heerde.

De organisatie bestaat uit vertegenwoordigers van de toeristische organisaties Rond Uit Hattem, stichting Recreatie Wapenveld, Wij zijn Heerde, het pastoraal centrum De Hezenberg en Jeugd met een Opdracht uit Heerde. Met het Devotiefestival grijpt men terug op de historie van het klooster Hulsbergen in Wapenveld. De eerste fraters vestigden zich in 1407 in de buurtschap Hulsbergen en bouwden daar uiteindelijk het klooster Sint Hiëronymus. De bewoners waren volgelingen van Geert Groote, de grondlegger van de Moderne Devotie. De Devoten waren vooral heel praktisch bezig in armen- en ziekenzorg, in het onderwijs en in Wapenveld ook heel praktisch in het watermanagement in de waterrijke omgeving van Hattem en Wapenveld. Op bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed is de expositie 'Het water de baas, een monnikenwerk rond Wapenveld' te zien. De expositie brengt de strijd om de beteugeling van de Ijssel in beeld en aan de hand van tekeningen van Bernard Bos, wordt de geschiedenis van het klooster Hulsbergen geschetst. Ook zijn er in een speciale vitrine bodemvondsten te zien die bij het doorzoeken van stortgrond gevonden zijn.

Devotiefestival met film, pizzapunt en pleisterplaats Devotiefestival met film, pizzapunt en pleisterplaats Devotiefestival met film, pizzapunt en pleisterplaats 

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken