achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Vijf bijenhotels in gemeente Heerde

Velen kennen de honingbij en haar belang voor onze natuurlijke omgeving. Maar wist je dat er in Nederland ook ruim 350 soorten wilde bijen zijn? Ruim de helft hiervan is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten.

Vijf bijenhotels in gemeente Heerde

Gedurende het weekend van 20 en 21 april vinden er twee activiteiten plaats ten behoeve van de bescherming van wilde bijen en andere insecten, zoals vlinders.

Ten eerste is er op 20 april op het Landgoed Vosbergen de opening van het insectenhotel. Op initiatief van de lokale imkers en de KNNV zijn in Heerde onlangs vijf insectenhotels gerealiseerd. Doel hiervan is tweeledig: ondersteuning van de bijen- hommel- en vlinderstand en informatieverschaffing ten behoeve van bewustwording van inwoners en recreanten.

Bijzonder is dat deze insectenhotels, mogelijk gemaakt door de Gemeente Heerde, geplaatst zijn langs de mooie klompenpaden die Heerde rijk is: het Vosbergenpad (op het Landgoed Vosbergen), het Horsthoekerpad (op het Landgoed Bonenburg), het Elsvoorderpad (nabij de kerk in Vorchten) en het Markluidenpad (io, bij de Nijensteen in Veessen) en bij het Oranjepaadje/klompenpad in Veessen .Enkele jaren geleden is op Vriezes Erfgoed (Wapenveld) aan het Paddenpad een insectenhotel geplaatst. De gemeente Heerde draagt op deze wijze actief bij aan het ontwikkelen en instandhouden van onze leefomgeving, zeer passend in de Cittaslow-gedachte.

De opening van het insectenhotel op Vosbergen wordt vanaf 13:00 uur voorbereid in samenwerking met kinderen van groep 8 van de Jenaplanschool in Hoorn. Zij boren gaatjes in boomstammen, vullen het hotel met riet en bamboe en doen een hommelexcursie. De opening vindt plaats vanaf 15:00 uur bij het insectenhotel aan de Vosbergerweg.

Op zaterdag 21 april organiseert Nederland Zoemt de ‘Nationale Bijentelling’. Iedereen kan daaraan meedoen. Op Vosbergen wordt in dat kader een hommelexcursie georganiseerd op zaterdag om 11:00 uur. Vertrek vanaf het insectenhotel aan de Vosbergerweg.

 

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken