achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Vijf bijenhotels in gemeente Heerde

Velen kennen de honingbij en haar belang voor onze natuurlijke omgeving. Maar wist je dat er in Nederland ook ruim 350 soorten wilde bijen zijn? Ruim de helft hiervan is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten.

Vijf bijenhotels in gemeente Heerde

Gedurende het weekend van 20 en 21 april vinden er twee activiteiten plaats ten behoeve van de bescherming van wilde bijen en andere insecten, zoals vlinders.

Ten eerste is er op 20 april op het Landgoed Vosbergen de opening van het insectenhotel. Op initiatief van de lokale imkers en de KNNV zijn in Heerde onlangs vijf insectenhotels gerealiseerd. Doel hiervan is tweeledig: ondersteuning van de bijen- hommel- en vlinderstand en informatieverschaffing ten behoeve van bewustwording van inwoners en recreanten.

Bijzonder is dat deze insectenhotels, mogelijk gemaakt door de Gemeente Heerde, geplaatst zijn langs de mooie klompenpaden die Heerde rijk is: het Vosbergenpad (op het Landgoed Vosbergen), het Horsthoekerpad (op het Landgoed Bonenburg), het Elsvoorderpad (nabij de kerk in Vorchten) en het Markluidenpad (io, bij de Nijensteen in Veessen) en bij het Oranjepaadje/klompenpad in Veessen .Enkele jaren geleden is op Vriezes Erfgoed (Wapenveld) aan het Paddenpad een insectenhotel geplaatst. De gemeente Heerde draagt op deze wijze actief bij aan het ontwikkelen en instandhouden van onze leefomgeving, zeer passend in de Cittaslow-gedachte.

De opening van het insectenhotel op Vosbergen wordt vanaf 13:00 uur voorbereid in samenwerking met kinderen van groep 8 van de Jenaplanschool in Hoorn. Zij boren gaatjes in boomstammen, vullen het hotel met riet en bamboe en doen een hommelexcursie. De opening vindt plaats vanaf 15:00 uur bij het insectenhotel aan de Vosbergerweg.

Op zaterdag 21 april organiseert Nederland Zoemt de ‘Nationale Bijentelling’. Iedereen kan daaraan meedoen. Op Vosbergen wordt in dat kader een hommelexcursie georganiseerd op zaterdag om 11:00 uur. Vertrek vanaf het insectenhotel aan de Vosbergerweg.

 

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.