achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Devotiefestival over samen optrekken

Het Devotiefestival dat op zaterdag 12 mei wordt gehouden heeft dit jaar onderdelen als een fietstocht door het gebied van de hoogwatergeul, een pelgrimage vanaf landgoed De Hezenberg in Hattem, een pleisterplaats voor jonge pelgrims op Vrieze's Erfgoed en pizza's uit een houtoven bij de Hervormde kerk in Vorchten.

Devotiefestival over samen optrekken

Het thema is dit jaar 'Levend water' naar aanleiding van de film 'Meander' van de legerpredikant Mark Boersma uit Wapenveld. Daarin laat hij zien dat water altijd en overal weer anders stroomt maar dat gescheiden waterstromen uiteindelijk samen komen om te meanderen naar hun eindbestemming. "Zo kunnen ook mensen uiteindelijk ook altijd weer samen op pad gaan om hun doel te bereiken. Die levenshouding ligt ook aan de basis van de Moderne Devotie", zegt voorzitter Roel Docter van de werkgroep die het festival organiseert. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de toeristische organisaties Rond Uit Hattem, stichting Recreatie Wapenveld, Wij zijn Heerde, het pastoraal centrum De Hezenberg en Jeugd met een Opdracht uit Heerde. Met het Devotiefestival grijpt men terug op de historie van het klooster Hulsbergen in Wapenveld. De eerste fraters vestigden zich in 1407 in de buurtschap Hulsbergen en bouwden daar uiteindelijk het klooster Sint Hiëronymus. De bewoners waren volgelingen van Geert Groote, de grondlegger van de Moderne Devotie. De Devoten waren vooral heel praktisch bezig in armen- en ziekenzorg, in het onderwijs en in Wapenveld ook heel praktisch in het watermanagement in de waterrijke omgeving van Hattem en Wapenveld. "Vandaar dat de film van Mark Boersma ons ook bijzonder aansprak. Het samen optrekken van mensen is de verbinding zoals de organisatie van het festival ook laat zien", aldus Roel Docter.

Tussen 10.00 en 13.00 uur kunnen wandelaars starten voor een pelgrimage met Gert Wijnstok vanaf de Hezenberg. Vanaf Vrieze's Erfgoed in Wapenveld, de Verbinding in Vorchten en de Hezenberg kan men starten voor een fietstocht door het gebied van de Hoogwatergeul. Op Vrieze's Erfgoed is een expositie 'Het water de baas', een monnikenwerk rond Wapenveld over de historie van de waterbeheersing vanaf klooster Hulsbergen. Tijdens de tocht maakt men ook kennis met de kunstwerken in het project Oude IJsselloop, met de oudste nog in gebruik zijnde kerk van Nederland in Vorchten, het molencomplex en het monument voor de Basjkieren in Veessen en de stiltetuin Thomas a Kempis op Landgoed de Oldenbelt in Heerde. Deelname kost 5,00 euro, voor kinderen in de basisschoolleeftijd gratis. Dit is inclusief koffie/thee, soep en een pizzapunt bij de kerk in Vorchten.

 

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken