achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow

Met de plaatsing van het Basjkierenmonument in Veessen, begin dit jaar, kwam een belangrijk stukje geschiedenis weer in de schijnwerpers te staan. Het verhaal van die geschiedenis is nu ook vereeuwigd als één van de volksverhalen van de Cittaslow-gemeenten.

Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow

Het initiatief van Cittaslow Internationaal om volksverhalen uit de Cittaslow-gemeenten te verzamelen, is in het voorjaar van 2017 door Cittaslow Nederland overgenomen. Cittaslow-ambassadeur Tineke van Nimwegen heeft deze verhalen verzameld voor Nederland (inclusief de Nederlandstalige Belgische gemeente Maaseik). Het verhaal van de gemeente Heerde werd geschreven door Jurn Buisman (directeur van het Geelvinck Museum) en gaat over de ‘cupido’s van het noorden’, een geuzennaam voor de woeste Basjkieren die bij Veessen een schipbrug hebben aangelegd en van daaruit Nederland hebben bevrijd van de onderdrukking door Napoleon.

Uit de statistieken van de website van Cittaslow-Nederland blijkt dat de verhalen goed worden gelezen. De verhalen worden gewaardeerd vanwege het streekeigen karakter en de relatie met de eigen geschiedenis. Het zegt ook iets over de identiteit van deze Cittaslowgemeenten. De verhalen, waaronder die over de Basjkieren, zijn de lezen via www.cittaslow-nederland.nl/volksverhalen.