achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Binnenkort:

Film 'Wild' laat Veluwe in volle glorie zien

​Wild – dat is de titel van de film die vanaf februari 2018 in de Nederlandse bioscopen draait. ‘Een spannende, ontroerende en ook grappige familiefilm die de Veluwe in haar volle glorie op het grote doek laat zien’, aldus de maker Luc Enting uit Ede.

Film

Meer dan twee jaar heeft hij eraan gewerkt. Bijna elke dag met zijn team het bos in – en wachten, wachten en nog eens wachten op dat ene shot. Dat er jonge vossen geboren worden. Dat moederzwijn met haar jonkies een ven overzwemt. Of dat een volwassen vos op zwijnenbiggetjes jaagt. "Vanaf het moment dat er jongen geboren worden, ontstaat er spanning in de film. Want dan weet je als kijker dat erop gejaagd gaat worden. Eten en gegeten worden – dat is nu eenmaal de dramatiek van de natuur." Een voorproefje van al dat moois is te zien op de trailer van de film die, als extra toetje, is ingesproken door niemand minder dan André van Duin. 

Visit Veluwe
Visit Veluwe haakt op tal van manieren in op deze geweldig Veluwe promotie. Speciaal voor de toerist maar zeker ook voor de eigen inwoners, is een WILD-pagina aangemaakt. Hierop staat informatie over Wild op de Veluwe met onder meer wild-arrangementen maar ook met wildobservatieplekken. 

Veluwekaart
Verder is een speciale Veluwekaart beschikbaar die mensen de weg wijst naar geschikte plekken. Hierop staan een selectie van de openbare wildobservatieplekken, de plekken met begeleide excursies en de uitkijktorens. 

Genieten van het moois
Enting maakte de film om de schoonheid en de veelzijdigheid van de Veluwe aan een groot publiek te laten zien. "Een belangrijk doel van Wild is om mensen naar deze regio te trekken om te recreëren", vertelt Enting. "Ik gun het iedereen om te genieten van het moois dat de Veluwe in alle seizoenen te bieden heeft. Maar mensen moeten niet verwachten dat ze de beelden uit de film tijdens een fietstochtje zomaar panklaar krijgen voorgeschoteld. De kans om een paar zwijnen of reeën te spotten is best groot, maar de scenes uit de film zie je heus niet zomaar in het echt."

Veilige plekken
De filmer heeft nóg een bedoeling met de film. "Ik wil mensen waarschuwen dat we zuinig moeten zijn op de Veluwe. Duidelijk maken dat bezoekers zich aan de regels moeten houden, namelijk honden aan de lijn houden en niet buiten de paden wandelen en fietsen. Stiltegebieden moeten gerespecteerd worden. Dat zijn de veilige plekken voor dieren, waar ze niet op hun hoede hoeven te zijn. Juist als de dieren tot rust komen, kunnen ze zichzelf zijn en bijvoorbeeld voor nageslacht zorgen. Alleen op die manier kan de Veluwe ook in de toekomst een natuurgebied blijven met een grote en gevarieerde wildpopulatie."

Geen wildgarantie
Wat betekent dat voor mensen die hiernaartoe komen en natuurlijk toch graag wild willen scoren? "Voor hen zijn er voldoende mogelijkheden", weet Enting. "Op steeds meer plaatsen op de Veluwe zijn wildobservatieplaatsen. Die liggen aan de rand van het bos waar het wild komt grazen. Wat mij betreft, is dit de beste manier om wild te spotten, want bij een observatiepost komen de dieren naar de mensen toe in plaats van andersom. Een andere mogelijkheid is om aan een wildexcursie deel te nemen. Dan ga je met een boswachter op stap die precies weet waar de kans op wild groot is. Maar je weet", besluit hij lachend, "garanties worden niet gegeven. We noemen het niet voor niets 'wild'."

 

Film  Film