achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk

Met de plaatsing van een beeld van een Basjkier te paard, wordt in de haven van Veessen een belangrijk verhaal uit de vaderlandse geschiedenis vertelt. In 1813 trok een regiment Basjkieren en Kozakken via een schipbrug de IJssel over.

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk

http://www.ruiterbeeld.nl

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Het regiment van zo'n 300 soldaten onder leiding van generaal Alex von Benkendorff, had daarvoor deelgenomen aan de grote volkerenslag bij Leipzig. Daar werden de troepen van Napoleon verslagen. De Basjkieren en Kozakken joegen de Franse tegenstanders voor zich uit. Die verschansten zich in Deventer. Von Benkendorff besloot om via een schipbrug tussen Wijhe en Veessen de IJssel over te steken. Een deel van zijn troepen nam hij mee naar Amsterdam. Daar kon op 2 december 1813 Koning Willem I als soeverein vorst aan de macht komen en was het Franse juk gebroken.
Op initiatief van Jurn Buisman en zijn vrouw Dunya Verweij uit Heerde, is deze historische gebeurtenis aan de vergetelheid ontrukt. In de haven van Veessen is een beeld van de ruiter te paard geplaatst, gemaakt door de Russische kunstenaar Alexander Taratynov. In Veessen wordt later dit jaar een beeld geplaatst van generaal von Benkendorff. Aanwezig bij de plechtigheid was Irek Baischew (50), een rechtstreekse nazaat van von Benckendorff. Op zijn traditionele legertenue droeg hij de medailles van zijn voorvader. Meer informatie is te vinden op www.ruiterbeeld.nl