achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk

Met de plaatsing van een beeld van een Basjkier te paard, wordt in de haven van Veessen een belangrijk verhaal uit de vaderlandse geschiedenis vertelt. In 1813 trok een regiment Basjkieren en Kozakken via een schipbrug de IJssel over.

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk

http://www.ruiterbeeld.nl

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Het regiment van zo'n 300 soldaten onder leiding van generaal Alex von Benkendorff, had daarvoor deelgenomen aan de grote volkerenslag bij Leipzig. Daar werden de troepen van Napoleon verslagen. De Basjkieren en Kozakken joegen de Franse tegenstanders voor zich uit. Die verschansten zich in Deventer. Von Benkendorff besloot om via een schipbrug tussen Wijhe en Veessen de IJssel over te steken. Een deel van zijn troepen nam hij mee naar Amsterdam. Daar kon op 2 december 1813 Koning Willem I als soeverein vorst aan de macht komen en was het Franse juk gebroken.
Op initiatief van Jurn Buisman en zijn vrouw Dunya Verweij uit Heerde, is deze historische gebeurtenis aan de vergetelheid ontrukt. In de haven van Veessen is een beeld van de ruiter te paard geplaatst, gemaakt door de Russische kunstenaar Alexander Taratynov. In Veessen wordt later dit jaar een beeld geplaatst van generaal von Benkendorff. Aanwezig bij de plechtigheid was Irek Baischew (50), een rechtstreekse nazaat van von Benckendorff. Op zijn traditionele legertenue droeg hij de medailles van zijn voorvader. Meer informatie is te vinden op www.ruiterbeeld.nl

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.