achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk

Met de plaatsing van een beeld van een Basjkier te paard, wordt in de haven van Veessen een belangrijk verhaal uit de vaderlandse geschiedenis vertelt. In 1813 trok een regiment Basjkieren en Kozakken via een schipbrug de IJssel over.

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk

http://www.ruiterbeeld.nl

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Het regiment van zo'n 300 soldaten onder leiding van generaal Alex von Benkendorff, had daarvoor deelgenomen aan de grote volkerenslag bij Leipzig. Daar werden de troepen van Napoleon verslagen. De Basjkieren en Kozakken joegen de Franse tegenstanders voor zich uit. Die verschansten zich in Deventer. Von Benkendorff besloot om via een schipbrug tussen Wijhe en Veessen de IJssel over te steken. Een deel van zijn troepen nam hij mee naar Amsterdam. Daar kon op 2 december 1813 Koning Willem I als soeverein vorst aan de macht komen en was het Franse juk gebroken.
Op initiatief van Jurn Buisman en zijn vrouw Dunya Verweij uit Heerde, is deze historische gebeurtenis aan de vergetelheid ontrukt. In de haven van Veessen is een beeld van de ruiter te paard geplaatst, gemaakt door de Russische kunstenaar Alexander Taratynov. In Veessen wordt later dit jaar een beeld geplaatst van generaal von Benkendorff. Aanwezig bij de plechtigheid was Irek Baischew (50), een rechtstreekse nazaat van von Benckendorff. Op zijn traditionele legertenue droeg hij de medailles van zijn voorvader. Meer informatie is te vinden op www.ruiterbeeld.nl

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken