achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Recreatiesector wil handhaving stilte en rust

"Laagvliegende vliegtuigen vanaf Lelystad zijn een rampscenario voor de toeristische sector. Onze natuur met haar rust en ruimte zijn cruciaal voor de aantrekkelijkheid van het gebied. Wij vragen aan het college van b en w om zich aan onze zijde te scharen en de strijd aan te gaan"

Recreatiesector wil handhaving stilte en rust

Dat zei Annemieke Baumann bij de aanbieding van een brief namens dertig recreatieondernemers aan wethouder Wolbert Meijer van Heerde. En die schaarde zich meteen vierkant achter de recreatiesector van de gemeente Heerde. En hij niet alleen. Ook WijzijnHeerde liet bij monde van secretaris Jos Melenhorst weten zich vierkant achter de brief op te stellen. De basis voor de actie van de recreatieondernemers werd gelegd tijdens een netwerkbijeenkomst op de Nijensteen in Veessen. Daar kwam de vraag op wat te doen aan de dreigende verstoring van de rust door de vertrekkende vliegtuigen vanaf Lelystad. Daarop werden de recreatieondernemers uitgenodigd voor een gesprek met wethouder Meijer. Vervolgens vormden Annemieke Baumann, Michael Waagenaar en Christie Hettenga een actiegroep. Die stelde een brief op waarop de recreatiesector zich unaniem achter dit schrijven schaarde. "De plannen voor Lelystad Airport met de aansluitende vliegroutes over Heerde zullen een dramatisch gevolg hebben voor de recreatie-economie en daarmee samenhangende lokale economie", aldus de briefschrijvers. Annemieke Baumann sprak de vrees uit dat vliegtuigen nog lager gaan vliegen dan 1800 meter, zelfs 1500 meter is volgens haar mogelijk. “Wij willen onze gasten verwennen maar als er dan gas wordt gegeven zijn de gevolgen desastreus en lopen we het risico dat de gasten na één nacht weer vertrekken. De ondernemers verwijzen daarbij naar een rapport van de Recron dat meldt dat op de Veluwe 289 miljoen euro wordt uitgegeven in de vakantietijd. De ondernemers vrezen een daling van inkomsten en een waardedaling voor hun bedrijven. Ook wijzen ze er op dat er sprake kan zijn van verstrekkende gevolgen voor de totale lokale economie.

Wethouder Meijer memoreerde dat de gemeente Heerde al in 2014 haar bezwaren kenbaar heeft gemaakt aan de toenmalige staatssecretaris. “Maar op die brief is nooit een reactie gekomen”, meldde de wethouder. Volgens hem heeft Heerde ook moeten knokken om van mede-bestuurders steun te krijgen. “Onze opstelling wekte nog wel eens weerstand op. Maar sinds deze zomer is de stemming omgeslagen”, aldus Meijer. Ook de gemeente Heerde heeft inmiddels weer een aantal brieven verzonden. “Onze raad is ook heel actief in het politieke circuit. Deze brief zal ik dan ook ter kennis brengen van de gemeenteraad met het advies deze door te sturen naar de Tweede Kamer”, beloofde wethouder Meijer.


 

Annemieke Baumann ondertekende in de schaapskooi de brief die vervolgens werd aangeboden aan wethouder Wolbert Meijer.

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.