achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Overnachtingen in Heerde laten groei zien

Werden er in 2010 totaal 159.000 overnachtingen genoteerd, in 2014 stond de teller volgens wethouder Herman van der Stege op 196.000 toeristische slapers.

En juist die verblijfsrecreant brengt geld in het laatje, becijferde voorzitter Cees Bol van WijzijnHeerde. Gemiddeld besteedt deze categorie toeristen 54 euro per dag. Elke procent stijging van de overnachtingen is volgens Bol dan ook goed voor zo'n 400.000 euro omzet. Van der Stege en Bol verschilden overigens van mening over de juistheid van de cijfers maar daar gaan de heren binnenkort verder over praten. Maar feit is wel dat er van een positieve kentering sprake is. Voor een deel is die volgens wethouder van der Stege toe te schrijven aan de fikse verbetering van het vakantiepark De Koerberg door de Molecatengroep. Maar ook de vele kleine initiatieven als de Bed en Breakfast zijn belangrijk. En er zit nog meer in het vat. Volgens de Heerder wethouder liggen er op het gemeentehuis twee aanvragen voor nieuwe campings. Allebei in Wapenveld waarbij het in één geval gaat om een Glamping. Ofwel de luxe manier van comfortabel kamperen die heel populair is.

Een en ander kwam aan de orde op de netwerkbijeenkomst recreatie en toerisme in restaurant IJsselzicht in Veessen. Voorzitter Bol ging eerst uitgebreid in op wat VisitVeluwe voor de promotie van Heerde betekent. VisitVeluwe heeft de taken van het VBT opgepakt als het gaat om landelijke en internationale promotie van Heerde. Zie hiervoor ook www.visitveluwe.nl. Op tafel lag een drietal kleurrijke tijdschriftenvan VisitVeluwe: To Inspire, To Do en To See waarin de gemeente Heerde prominent aanwezig is. Ook deelde Bol mee dat de gemeente Heerde in de komende vier Recreatiekranten een dubbele pagina zal presenteren rond een viertal thema's. 

Apeldoorns kanaal

Verder liet wethouder van der Stege weten dat de gemeente Heerde volop bezig is met het beweegbaar maken van de Kloosterbrug en de Manenbergerbrug in Wapenveld. Hij liet ook niet na om er nog maar eens op te wijzen dat de gemeente Heerde gaat voor het bevaarbaar maken van het Apeldoorns kanaal voor de BM-klasse uit de recreatietoervaart zoals al in 2012 met het project Veluwekroon is vastgelegd. Tenslotte verzorgde Stefanie Janssen van IVN een presentatie over de cursus 'Gastheer van het Landschap' voor horeca en recreatie-ondernemers. 

Boeiende lezing over Het Vossenbroek
Het Vossenbroek is een heel bijzondere plek, dat bij een nadere beschouwing veel onverwachte zaken herbergt. Een moerassig, nat en laaggelegen stuk grond ten oosten van Epe. Het Vossenbroek wordt door de A50 in twee delen gesneden. Het ligt bovendien binnen de gemeentegrenzen van Epe en is eenvoudig te bereiken. Het kent een lange ontstaansgeschiedenis. Geologie, archeologie en bewoning door boeren, hebben dit intieme stukje landschap een gezicht gegeven, ook de bodem heeft z’n geheimen prijs gegeven. Vooral Fauna en flora hebben hun bijdrage geleverd. Tijdens de lezing dwaalt Bauke Terpstra virtueel door dit unieke natuurlandschap. Datum: 22 maart 2018 Plaats: Kulturhus Epe, Stationsstraat 25, 8161 CP. Epe. Aanvang: 20.00 uur Informatie: Yvonne Zeegers – secretaris@epe-heerde.knnv.nl Toegangsprijs € 3,--. Voor KNNV- en IVN leden gratis.
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Met de plaatsing van het Basjkierenmonument in Veessen, begin dit jaar, kwam een belangrijk stukje geschiedenis weer in de schijnwerpers te staan. Het verhaal van die geschiedenis is nu ook vereeuwigd als één van de volksverhalen van de Cittaslow-gemeenten.
Film 'Wild' laat Veluwe in volle glorie zien
Film
​Wild – dat is de titel van de film die vanaf februari 2018 in de Nederlandse bioscopen draait. ‘Een spannende, ontroerende en ook grappige familiefilm die de Veluwe in haar volle glorie op het grote doek laat zien’, aldus de maker Luc Enting uit Ede.
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Oud-burgemeester Inez Pijnenburg heeft, geholpen door haar opvolger Fred de Graaf, haar afscheidscadeau onthuld: een wegwijzer naar de overige Cittaslowgemeenten in Nederland.