achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Dit jaar veel extra's op Padd'ndag

Omdat dit jaar de 35e editie van de Padd'ndag wordt gehouden en de nieuwe schuur wordt geopend, heeft de Padd'ndag op zaterdag 2 september een extra feestelijk programma. Van een kinderwagenparade, een apenbrug over en kanoën op het Apeldoorns kanaal tot het WK zeis maaien en rogge dorsen en optredens van het piratenkoor de Waop'nveldse Padd'n en het dweilorkest de Iesselbloazers.

Dit jaar veel extra

Al in 1982 werd er voor het eerst rogge gedorst met als doel de herbouw van molen de Vlijt te ondersteunen die in 1980 door brand werd verwoest. Die activiteit werd zo'n succes dat in 1983 de eerste Padd'ndag in het Stationspark werd gehouden. Elk jaar werd de kas met duizenden euro's gespekt, eerst voor de herbouw en later voor de instandhouding van molen de Vlijt. Nadat wijlen molenaar Willem Vrieze in 2009 zijn hele bezit schonk aan Wapenveld, werd vanaf 2012 de Padd'ndag op Vrieze's Erfgoed gehouden. “Op die manier kunnen we de bezoekers kennis laten maken met het prachtige bezit dat Willen Vrieze heeft nagelaten”, zegt Jan Nitrauw als voorzitter van het comité molen de Vlijt dat tekent voor de organisatie. Dit jaar is het laatste grote project gerealiseerd: de bouw van een nieuwe schuur compleet met een vitrinewand en vooral bedoeld als stalling voor de dorsmachine. Eigenaar Cees van Essen zal deze aan het einde van de Padd'ndag overdragen aan Vrieze's Erfgoed. Onder begeleiding van de Iesselblaozers zal deze dan de nieuwe worden binnen gereden.

 

Bronzen pad

De Padd'ndag wordt zoals gebruikelijk geopend met de uitreiking van de 'bronzen pad' op voordracht van de Dorpsraad Wapenveld. Dit gebeurd door burgemeester Inez Pijnenburg. Het zal de tiende keer zijn dat zij dit kleinood uitreikt aan een inwoner van het dorp die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap. Vanwege haar vertrek in oktober zal het ook de laatste keer zijn dat burgemeester Pijnenburg de uitreiking verricht.

 

Zeis maaien

Een nieuw onderdeel is dit jaar het Wapenvelds kampioenschap zeis maaien waarvoor zich inmiddels 16 deelnemers hebben opgegeven. Zij moeten in een eerste rond zo'n 25 m2 gras maaien. De beste acht deelnemers gaan door naar de finale waarin de prijzen verdeeld worden. Een ander hoogte punt is het optreden van het piratenkoor de Waop'nveldse Padd'n. Bijzonder is ook het optreden van het Strobalentrio bestaande uit de broers Herman en Joop Jans en hun zwager Dick Boom. Rond het stoelen matten door Dick brengen ze vooral dialectnummers ten gehore.

 

Kinderen

Voor kinderen zijn er activiteiten als een springkussen, de waterspeelplek, schminken en de activiteiten op het Apeldoorns kanaal. Onder leiding van Buitengewoon Buiten kunnen ze daar met een apenbrug het kanaal oversteken, kano varen en vlot bouwen. En natuurlijk kunnen ze de molenaars aan het werk zien en pannenkoeken eten. En Niels, de man van de roofvogelshow, gaat daarbij ook de hulp van kinderen inroepen!

 

Boerenmarkt

Nieuw is ook dat de vereniging van plattelandsondernemers Toer de Boer Op haar jaarlijkse Boerenmarkt dit jaar op de Padd'ndag houdt. Dat betekent de komst van een aantal kramen met bijzondere plattelandsproducten. Vaste onderdelen zijn de demonstraties van de gymvereniging Wapenveld en natuurlijk het rogge dorsen. De Kinderwagenparade gaat dit jaar op herhaling en zal bestaan uit circa 15 deelnemers. Ook geeft Beauty & Wings weer een roofvogelshow en speelt een van de vogels een hoofdrol in de opening van de nieuwe schuur. De Padd'ndag wordt gehouden op bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld en de entree is gratis. Wel staat aan de uitgang een melkbus voor vrijwillige bijdragen om Vrieze's Erfgoed in stand te houden. Het volledige programma is te vinden op www.vriezeserfgoed.nl.

 

Programma

 • 10.00 uur start met uitreiking bronzen pad

 • 11.00 uur: demonstraties gymvereniging Wapenveld

 • 11.30 uur: roofvogelshow Beauty & Wings

 • 11.00 tot 15.00 uur: WK zeis maaien

 • 12.15 uur: opening nieuwe schuur

 • 13.30 uur: demonstraties gymvereniging Wapenveld

 • 14.00-16.00 uur Piratenkoor Waop'nveldse Padd'n

 • 16.00 uur stallen dorsmachine in de schuur onder begeleiding van dweilorkest de Iesselboazers van VIVO uit Veessen

 • 17.00 uur Einde Padd'ndag 2017

 

Doorlopend

 • Activiteiten op het Apeldoorns kanaal

 • Boerenmarkt van Toer de Boer op

 • rogge dorsen

 • Kinderwagenparade

 • optreden Strobalentrio

 • Molen de Vlijt in bedrijf

 • Streekwinkel geopend

 • Bijenstal geopend

Dit jaar veel extra Dit jaar veel extra Dit jaar veel extra Dit jaar veel extra 

“Omdat Hij Leeft”
“Omdat Hij Leeft”
“Omdat Hij Leeft” is de titel van het concert van interkerkelijk gospelkoor ICHTHUS uit Heerde.
Siberisch koude op Lammetjesdag
Siberisch koude op Lammetjesdag
Vrijetijdseconomie krijgt aanjager
Vrijetijdseconomie krijgt aanjager
“We zitten op dezelfde vlieghoogte”. Die opmerking met een knipoog naar de discussie over vliegveld Lelystad, maakte wethouder Wolbert Meijer bij de ondertekening van een prestatiecontract met Wij zijn Heerde (WZH). Hij wilde er maar mee aangeven dat de toeristische organisatie en de gemeente duidelijk op één lijn zitten voor de verdere ontwikkeling.
Heerde steunt WK Inline skaten
Heerde steunt WK Inline skaten
Uit maar liefst zestig landen komen begin juli honderden sporters en hun begeleiders naar Heerde en Arnhem. De gemeente Heerde is er trots op dat het de Skeelerclub Oost-Veluwe gelukt is het WK Inline & Freestyle Skaten hierheen te halen.
Grote belangstelling Duurzaamheidsmarkt Heerde
Grote belangstelling Duurzaamheidsmarkt Heerde
Veldexcursie voor opdracht promotie Hoogwatergeul
Veldexcursie voor opdracht promotie Hoogwatergeul
Vijf klassen van de CC de Noordgouw maakten deze week een uitgebreide veldexcursie door het gebied van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. Dit in het kader van een opdracht van het IVN en de gemeente Heerde om dit gebied aantrekkelijker te maken voor de (inter)nationale toerist.
Paasjubel in Heerde
Paasjubel in Heerde
Opnieuw Paasjubel in Heerde Ook dit jaar organiseert het Interkerkelijk Platform Heerde in de vroege ochtend van de 1e Paasdag (1 april 2018) de Paasjubel. Hierbij is traditioneel veel aandacht voor het zingen van bekende Paasliederen onder muzikale begeleiding. Ds. Mulder van de Christelijk gereformeerde Kerk in Heerde is bereid gevonden de verbindende teksten uit te spreken en daarnaast een korte meditatie te verzorgen. Plaats van handeling is het Dorpsplein in het centrum van Heerde. Aanvang 8:15 uur en einde uiterlijk om 9:00 uur. Een liturgie met daarop alle liederen wordt uitgedeeld. Op deze liturgie staan ook de aanvangstijden van de diensten in de diverse kerken vermeld. Het is inmiddels traditie dat de Paasjubel ongeacht de weersomstandigheden doorgaat. En … er koffie en thee. Hartelijk welkom allemaal.