achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Jacco Eltingh adopteert eerste lammetje

De lammertijd is vandaag, woensdag 27 januari, voortvarend van start gegaan op de Renderklippen. Vanmorgen is het eerste lammetje geboren en vanmiddag zagen er nog drie het levenslicht. Het eerste lam is geadopteerd door Jacco Eltingh, die het ‘Tess’ als naam gaf.

Jacco Eltingh adopteert eerste lammetje

Jacco Eltingh (45) is geboren en getogen in Heerde en leerde daar ook tennissen. Als singlespeler sloeg hij zich naar de negentiende plek op de wereldranglijst. Hij ontwikkelde zich samen met Paul Haarhuis tot ’s werelds beste dubbelspeler, die alle vier grand slams minstens één maal won en twee maal wereldkampioen werd. Hij geeft nu nog tennisclinics en organiseert jaarlijks een toernooi voor oud-tenniskampioenen in Apeldoorn. Afgelopen tijd vertoefde hij in Australië, waar hij de Australian Open bezocht. 
Hij was nog geen uur terug toen hij samen met zijn zoon Friso op de fiets stapte en naar de schaapskooi reed. Hij woont op een steenworp afstand van de Renderklippen en is een regelmatig bezoeker van de schaapskooi. ,,Ik ben ook een aantal keren een dag met de herder mee geweest, zowel met Lammerts vader Teun als met Lammert. En ik kom natuurlijk vaak even kijken als ik op de hei fiets. Ik vind het daarom hartstikke leuk dat ik het eerste lam mag adopteren.’’

Hij ‘doopte’ de eerstgeborene tot ‘Tess’, een hommage aan zijn eerste hond, net als de beide honden van de schaapskudde een border collie. ,,We hadden twee honden en als er een tweeling zou zijn geboren, zou ik de andere Nelson hebben genoemd, naar onze andere hond.’’

Jacco Eltingh gaf met zijn komst naar de schaapskooi het startsein voor de adoptieactie die we jaarlijks houden. In de afgelopen jaren deden weerman Piet Paulusma en de radiodeejays Coen & Sander dat door het  eerste lam te adopteren. Voor 20 euro kan iedereen een lammetje adopteren en een naam geven. De ‘adoptieouders’ genieten diverse privileges bij een bezoek aan de schaapskudde. Met de adoptie steunen ze de instandhouding van onze kudde als het cultuurhistorisch erfgoed en daarmee ook aan die van het Veluws Heideschaap. De actie levert elk jaar geld op waarmee we dingen kunnen realiseren waarvoor binnen het normale budget geen ruimte is. Van de opbrengst van vorig jaar hebben we onder meer een apparaat gekocht waarmee schapen gemakkelijk op hun rug kunnen worden gelegd als dat voor de een of andere behandeling nodig is. Een jaar eerder konden we er een behandelstraat van aanschaffen. Dergelijke voorzieningen maken het leven voor zowel de schapen als de herder een stuk gemakkelijker.

De geboorte van het eerste lam is ook het begin van een enorme geboortegolf, want de komende anderhalve maand wordt de bijna 140 schapen tellende schaapskudde ongeveer verdubbeld door nieuw leven.

De pasgeboren lammeren blijven voorlopig met hun moeders in de kooi, net als de ooien die op het punt van bevallen zijn. Er is daar de komende weken dus altijd wat bijzonders te zien. Met een beetje geluk kunnen bezoekers een lam geboren zien worden.

 

De kooi is net voorzien van een nieuwe rieten kap. Momenteel zijn de rietdekkers Wim Alberts uit Veessen en Arjan van der Groef uit Epe bezig een nieuw rieten dak aan te brengen op de hooischuur. Als die af is en de kooi vol schapen en lammeren zit, verhuist een aantal dieren daarheen.

Vrijetijdseconomie krijgt aanjager
Vrijetijdseconomie krijgt aanjager
“We zitten op dezelfde vlieghoogte”. Die opmerking met een knipoog naar de discussie over vliegveld Lelystad, maakte wethouder Wolbert Meijer bij de ondertekening van een prestatiecontract met Wij zijn Heerde (WZH). Hij wilde er maar mee aangeven dat de toeristische organisatie en de gemeente duidelijk op één lijn zitten voor de verdere ontwikkeling.
Heerde steunt WK Inline skaten
Heerde steunt WK Inline skaten
Uit maar liefst zestig landen komen begin juli honderden sporters en hun begeleiders naar Heerde en Arnhem. De gemeente Heerde is er trots op dat het de Skeelerclub Oost-Veluwe gelukt is het WK Inline & Freestyle Skaten hierheen te halen.
Grote belangstelling Duurzaamheidsmarkt Heerde
Grote belangstelling Duurzaamheidsmarkt Heerde
Veldexcursie voor opdracht promotie Hoogwatergeul
Veldexcursie voor opdracht promotie Hoogwatergeul
Vijf klassen van de CC de Noordgouw maakten deze week een uitgebreide veldexcursie door het gebied van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. Dit in het kader van een opdracht van het IVN en de gemeente Heerde om dit gebied aantrekkelijker te maken voor de (inter)nationale toerist.
Paasjubel in Heerde
Paasjubel in Heerde
Opnieuw Paasjubel in Heerde Ook dit jaar organiseert het Interkerkelijk Platform Heerde in de vroege ochtend van de 1e Paasdag (1 april 2018) de Paasjubel. Hierbij is traditioneel veel aandacht voor het zingen van bekende Paasliederen onder muzikale begeleiding. Ds. Mulder van de Christelijk gereformeerde Kerk in Heerde is bereid gevonden de verbindende teksten uit te spreken en daarnaast een korte meditatie te verzorgen. Plaats van handeling is het Dorpsplein in het centrum van Heerde. Aanvang 8:15 uur en einde uiterlijk om 9:00 uur. Een liturgie met daarop alle liederen wordt uitgedeeld. Op deze liturgie staan ook de aanvangstijden van de diensten in de diverse kerken vermeld. Het is inmiddels traditie dat de Paasjubel ongeacht de weersomstandigheden doorgaat. En … er koffie en thee. Hartelijk welkom allemaal.