achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Jacco Eltingh adopteert eerste lammetje

De lammertijd is vandaag, woensdag 27 januari, voortvarend van start gegaan op de Renderklippen. Vanmorgen is het eerste lammetje geboren en vanmiddag zagen er nog drie het levenslicht. Het eerste lam is geadopteerd door Jacco Eltingh, die het ‘Tess’ als naam gaf.

Jacco Eltingh adopteert eerste lammetje

Jacco Eltingh (45) is geboren en getogen in Heerde en leerde daar ook tennissen. Als singlespeler sloeg hij zich naar de negentiende plek op de wereldranglijst. Hij ontwikkelde zich samen met Paul Haarhuis tot ’s werelds beste dubbelspeler, die alle vier grand slams minstens één maal won en twee maal wereldkampioen werd. Hij geeft nu nog tennisclinics en organiseert jaarlijks een toernooi voor oud-tenniskampioenen in Apeldoorn. Afgelopen tijd vertoefde hij in Australië, waar hij de Australian Open bezocht. 
Hij was nog geen uur terug toen hij samen met zijn zoon Friso op de fiets stapte en naar de schaapskooi reed. Hij woont op een steenworp afstand van de Renderklippen en is een regelmatig bezoeker van de schaapskooi. ,,Ik ben ook een aantal keren een dag met de herder mee geweest, zowel met Lammerts vader Teun als met Lammert. En ik kom natuurlijk vaak even kijken als ik op de hei fiets. Ik vind het daarom hartstikke leuk dat ik het eerste lam mag adopteren.’’

Hij ‘doopte’ de eerstgeborene tot ‘Tess’, een hommage aan zijn eerste hond, net als de beide honden van de schaapskudde een border collie. ,,We hadden twee honden en als er een tweeling zou zijn geboren, zou ik de andere Nelson hebben genoemd, naar onze andere hond.’’

Jacco Eltingh gaf met zijn komst naar de schaapskooi het startsein voor de adoptieactie die we jaarlijks houden. In de afgelopen jaren deden weerman Piet Paulusma en de radiodeejays Coen & Sander dat door het  eerste lam te adopteren. Voor 20 euro kan iedereen een lammetje adopteren en een naam geven. De ‘adoptieouders’ genieten diverse privileges bij een bezoek aan de schaapskudde. Met de adoptie steunen ze de instandhouding van onze kudde als het cultuurhistorisch erfgoed en daarmee ook aan die van het Veluws Heideschaap. De actie levert elk jaar geld op waarmee we dingen kunnen realiseren waarvoor binnen het normale budget geen ruimte is. Van de opbrengst van vorig jaar hebben we onder meer een apparaat gekocht waarmee schapen gemakkelijk op hun rug kunnen worden gelegd als dat voor de een of andere behandeling nodig is. Een jaar eerder konden we er een behandelstraat van aanschaffen. Dergelijke voorzieningen maken het leven voor zowel de schapen als de herder een stuk gemakkelijker.

De geboorte van het eerste lam is ook het begin van een enorme geboortegolf, want de komende anderhalve maand wordt de bijna 140 schapen tellende schaapskudde ongeveer verdubbeld door nieuw leven.

De pasgeboren lammeren blijven voorlopig met hun moeders in de kooi, net als de ooien die op het punt van bevallen zijn. Er is daar de komende weken dus altijd wat bijzonders te zien. Met een beetje geluk kunnen bezoekers een lam geboren zien worden.

 

De kooi is net voorzien van een nieuwe rieten kap. Momenteel zijn de rietdekkers Wim Alberts uit Veessen en Arjan van der Groef uit Epe bezig een nieuw rieten dak aan te brengen op de hooischuur. Als die af is en de kooi vol schapen en lammeren zit, verhuist een aantal dieren daarheen.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).