achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Jacco Eltingh adopteert eerste lammetje

De lammertijd is vandaag, woensdag 27 januari, voortvarend van start gegaan op de Renderklippen. Vanmorgen is het eerste lammetje geboren en vanmiddag zagen er nog drie het levenslicht. Het eerste lam is geadopteerd door Jacco Eltingh, die het ‘Tess’ als naam gaf.

Jacco Eltingh adopteert eerste lammetje

Jacco Eltingh (45) is geboren en getogen in Heerde en leerde daar ook tennissen. Als singlespeler sloeg hij zich naar de negentiende plek op de wereldranglijst. Hij ontwikkelde zich samen met Paul Haarhuis tot ’s werelds beste dubbelspeler, die alle vier grand slams minstens één maal won en twee maal wereldkampioen werd. Hij geeft nu nog tennisclinics en organiseert jaarlijks een toernooi voor oud-tenniskampioenen in Apeldoorn. Afgelopen tijd vertoefde hij in Australië, waar hij de Australian Open bezocht. 
Hij was nog geen uur terug toen hij samen met zijn zoon Friso op de fiets stapte en naar de schaapskooi reed. Hij woont op een steenworp afstand van de Renderklippen en is een regelmatig bezoeker van de schaapskooi. ,,Ik ben ook een aantal keren een dag met de herder mee geweest, zowel met Lammerts vader Teun als met Lammert. En ik kom natuurlijk vaak even kijken als ik op de hei fiets. Ik vind het daarom hartstikke leuk dat ik het eerste lam mag adopteren.’’

Hij ‘doopte’ de eerstgeborene tot ‘Tess’, een hommage aan zijn eerste hond, net als de beide honden van de schaapskudde een border collie. ,,We hadden twee honden en als er een tweeling zou zijn geboren, zou ik de andere Nelson hebben genoemd, naar onze andere hond.’’

Jacco Eltingh gaf met zijn komst naar de schaapskooi het startsein voor de adoptieactie die we jaarlijks houden. In de afgelopen jaren deden weerman Piet Paulusma en de radiodeejays Coen & Sander dat door het  eerste lam te adopteren. Voor 20 euro kan iedereen een lammetje adopteren en een naam geven. De ‘adoptieouders’ genieten diverse privileges bij een bezoek aan de schaapskudde. Met de adoptie steunen ze de instandhouding van onze kudde als het cultuurhistorisch erfgoed en daarmee ook aan die van het Veluws Heideschaap. De actie levert elk jaar geld op waarmee we dingen kunnen realiseren waarvoor binnen het normale budget geen ruimte is. Van de opbrengst van vorig jaar hebben we onder meer een apparaat gekocht waarmee schapen gemakkelijk op hun rug kunnen worden gelegd als dat voor de een of andere behandeling nodig is. Een jaar eerder konden we er een behandelstraat van aanschaffen. Dergelijke voorzieningen maken het leven voor zowel de schapen als de herder een stuk gemakkelijker.

De geboorte van het eerste lam is ook het begin van een enorme geboortegolf, want de komende anderhalve maand wordt de bijna 140 schapen tellende schaapskudde ongeveer verdubbeld door nieuw leven.

De pasgeboren lammeren blijven voorlopig met hun moeders in de kooi, net als de ooien die op het punt van bevallen zijn. Er is daar de komende weken dus altijd wat bijzonders te zien. Met een beetje geluk kunnen bezoekers een lam geboren zien worden.

 

De kooi is net voorzien van een nieuwe rieten kap. Momenteel zijn de rietdekkers Wim Alberts uit Veessen en Arjan van der Groef uit Epe bezig een nieuw rieten dak aan te brengen op de hooischuur. Als die af is en de kooi vol schapen en lammeren zit, verhuist een aantal dieren daarheen.

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.