achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Erepenning voor bewaker cultureel erfgoed

Herman Visser ontving op vrijdag 9 juni de Zilveren Erepenning van de gemeente Heerde. Dit gebeurde tijdens een reünie van de Dialectwârkgroep Heerde.

Erepenning voor bewaker cultureel erfgoed

De heer Visser ontving de Erepenning vanwege zijn grote verdiensten voor de gemeente Heerde, vooral voor het behoud van cultureel erfgoed. Bij de Erepenning hoort ook een vermelding in het ‘Ereboek der gemeente Heerde’.

Herman Visser heeft een grote rol gespeeld in de bewustwording van het belang van erfgoed in Heerde. Als voorzitter van Stichting Molenbezit Heerde heeft hij veel aandacht weten te krijgen voor de Mölle van Bats in Veessen en heeft hij een belangrijke rol gehad bij het ontwikkelen van Vrieze’s Erfgoed tot bezoekerscentrum. Zo heeft hij een grote rol gehad bij de overdracht van dit complex aan de Stichting Molenbezit. Ook is hij vast onderdeel van de vrijwilligersgroep van dit bezoekerscentrum.

Vanuit de stichting Vriendenkring 13 april 1945, waarvan hij ook medeoprichter is, vertelt hij jaarlijks aan grote groepen kinderen het verhaal over 13 april 1945, toen 12 mensen door de Duitsers werden gefusilleerd bij de Klementbrug. 

Verder speelde Herman Visser een belangrijke rol bij de Dialectwârkgroep Heerde). Hij was intensief betrokken bij het jaarlijks verzorgen van de dialectcursus “Uule, Wulle Zuule”. Veel (nieuwe) inwoners van Heerde hebben onder zijn leiding het dialect leren verstaan en spreken. Daarnaast hoorde bij de cursus een stuk lokale cultuurhistorie over gebruiken, streeknamen en gezegden. Verder heeft hij vanuit de dialectwârkgroep het Nieje Heerder woord`nboek samengesteld.

Bij de Johanneskerk in Heerde is hij nauw betrokken bij de instandhouding van de kerktoren en is hij een van de gidsen die aan talloze mensen het verhaal van de Hervormde kerk heeft verteld. Burgemeester Inez Pijnenburg wees vooral op de grote persoonlijke aandacht die Herman voor mensen heeft. "Jij inspireert mensen om je heen en stelt je heel dienstbaar en zorgsaam. Het dienen van de gemeenschap staat bij jou heel hoog in het vaandel", aldus de burgemeester. Die vervolgens de versierselen behorend bij de Erepenning uitreikte. Waarna de aanwezige gasten begeleid door Jan van Leeuwen op accordeon uit volle borst het Heerder volkslied zongen. 

 

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken