achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Binnenkort:

Toerisme Heerde hard toe aan professionele steun

Het is nu het moment om te starten met professionele ondersteuning van de toeristische sector in de gemeente Heerde. Anders gaat zowel bestuurlijk als ondernemend Heerde de boot missen in het proces om de Veluwe op 1 te krijgen.

Toerisme Heerde hard toe aan professionele steun

Dat is de waarschuwing van Cees Bol, voorzitter van WIJZIJNHEERDE en Roel Docter voorzitter van de Stichting Recreatie Wapenveld. Beide heren maken zich sinds 2008 hard voor de versterking van recreatie en toerisme. Om de ondernemers in de gemeente Heerde te laten profiteren van het toeristisch potentieel en daardoor de leefbaarheid van de kernen te vergroten, is professionele ondersteuning onontbeerlijk. “Als vrijwilligersorganisaties zijn wij echt aan het einde van onze mogelijkheden om burgerparticipatie vorm te geven. Komt die steun er niet, dan zullen ook wij onze keuzes moeten maken. Het begint dan teveel op het trekken aan een dood paard te lijken”, is hun boodschap. Zij wijzen er op dat Hattem en Epe in dat opzicht hun zaakjes wel op orde hebben. En dat terwijl de gemeente Heerde heel veel te bieden heeft. De enorm afwisselende natuur van het Veluwe massief en de IJsselvallei, het rijke historische erfgoed en cultuur zijn in ruime mate aanwezig. “De afgelopen jaren is daar een optimale infrastructuur bijgekomen dankzij de gebiedsontwikkeling van de Hattemer Poort, het Apeldoorns kanaal en de Hoogwatergeul. Fiets- en wandelpaden ontsluiten het gebied. Het is nu zaak om met activiteiten en arrangementen te gaan oogsten”, aldus Docter. En die oogst is best omvangrijk, heeft Cees Bol becijferd. De gemeente Heerde kampt al een aantal jaren met een teruglopend aantal overnachtingen. “Ondernemend Heerde haalt zo'n tien miljoen euro omzet uit de verblijfsrecreatie. Sinds 2013 is het aantal overnachtingen met vier procent gedaald, een omzetverlies van vier ton. Uit het Koopstroomonderzoek blijkt dat de kernen van Heerde bovendien maar weinig omzet uit de omliggende plaatsen halen”, aldus Bol.

De oplossing is volgens de beide heren het Hattem-model. “Rond Uit Hattem draait met enkele professionele mensen die een prima vrijwilligersorganisatie aansturen. Het wordt betaald uit een belastingheffing door de gemeente. Daardoor kunnen grote winkelketens en free riders ook niet ontsnappen, iedereen betaalt mee”, legt Cees Bol uit. De beide heren komen met hun noodkreet aan de vooravond van opnieuw een discussie in de gemeenteraad. In juni wordt een informatienota behandeld. Voorgesteld wordt om dit jaar 5.000 euro aan versterking van promotie te besteden en volgend jaar 10.000 euro. “Dat is pappen en nathouden. Willen we mee, dan moeten er echte keuzes gemaakt worden. Wij vinden dat het moment nu daar is. Ondernemers en vrijwillligers namen enthousiast deel aan de IVN-cursus Gastheer van het Landschap. Tijdens netwerkbijeenkomsten bespeuren we de bereidheid bij ondernemers om hun bijdrage te leveren. Er zijn gezamenlijke initiatieven van onderop zoals het Devotiefestival samen met Rond Uit Hattem en een nieuwe fietskaart samen met Hattem en Epe. Het is nu tijd om echt spijkers met koppen te slaan. Dwars door de crisisjaren heen hebben wij sinds 2008 veel bereikt. Maar we kunnen met onze organisaties niet meer brengen dan we op het ogenblik doen, de rek is er helemaal uit”, zo laten de eensgezinde voorzitters weten.

 

Mark van Meegdenburg (l) en wethouder Wolbert Meijer hebben de samenwerkingsovereenkomst voor 2017 en 2018 tussen de gemeente en WIJZIJNHEERDE vorige week ondertekend.

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.