achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Veiligheid Tolbrug bij Veessen

De afdeling Heerde van Veilig Verkeer Nederland (VVN) ontvangt al geruime tijd meldingen van verontruste ouders uit Veessen en Vorchten omdat een onveilig gevoel is ontstaan door de summiere en soms zelfs geheel ontbrekende verlichting met name op en rond de nieuwe Tolbrug.

VVN laat dit weten in een brandbrief aan de gemeenteraad van Heerde. Deze staat op de agenda voor de vergadering van maandag 8 april. Volgens het schrijven is er sprake van een 'verkeerskundig en sociaal onveilige situatie' rond met name de Tolbrug, de oude IJsseldijk en de Kerkdijk. De VVN betreurt het dat zij niet is betrokken bij het maken van het verlichtingsplan voor het gebied. Haar advies zou zijn geweest om het gebied op innovatieve wijze te verlichten, dat wil zeggen laaggeplaatste verlichting waarbij rekening wordt gehouden met het milieu en de aanwezig fauna. Volgens de VVN is de kans groot dat voertuigen in de flauwe bocht van de overgang van de Tolbrug naar de IJsseldijk, van de dijk afrijden. Deze bocht is niet gemarkeerd en bovendien rijdt men in het donker. Fietsers moeten zowel op de Tolbrug als op het onderliggende fietspad, in het donker rijden. "Dit geeft, naast het aspect verkeersveiligheid, ook een groot gevoel van sociale onveiligheid. Men is immers niet te zien en dit geeft onrust bij ouders van schoolgaande kinderen", aldus de VVN.

In het gebied Hoogwatergeul wordt nog wel verlichting geplaatst. Het gaat dan om 36 lichtmasten op zonne-energie. Deze komen te staan op kruispunten en bij de op- en afrit van de nieuwe brug. Deze staan beschreven in een verlichtingsplan waarbij op sommige plekken bewust is gekozen voor donkere plekken in verband met flora en fauna. In de plan worden fietsers verwezen naar een nieuw dit voor jaar nieuw aan te leggen fietspad tussen de Stege en de Broekstraat in Heerde. Dit fietspad wordt in zijn geheel verlicht. Eerder dit jaar kwamen bewoners uit Veessen en langs de Kerkdijk ook al in actie tegen het ontbreken van verlichting langs de Bonenburgerlaan. De raad honoreerde toen de klachten door een motie aan te nemen die een verbetering beoogd. VVN Heerde komt nu met een aantal aanbevelingen. Naast de slimme, laaggeplaatste verlichting doet men de suggestie om de flauwe bocht van de Tolbrug naar de IJsseldijk te markeren met een meidoornhaag.

Verder doet men aan de gemeenteraad de aanbeveling om de situatie te monitoren en de bevindingen terug te koppelen. Dit omdat de VVN diverse meldingen heeft ontvangen rond het al dan niet verlenen van voorrang door fietsers aan gemotoriseerd verkeer en die conflictsituatie wil de VVN Heerde in beeld gebracht hebben.

Bron: Veluws Nieuws

Lees meer over de Tolbrug en de Hoogwatergeul Veessen - Wapenveld 

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.