achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Bever knaagt heel wat af in Wapenveld

In de bosjes langs het afwatereringskanaal ten zuiden van het sportpark Monnikenbos zijn de duidelijk knaagsporen van een bever te zien. Het dier heeft een aantal al flinke bomen laten vallen, onder andere in een waterplas.

Bever knaagt heel wat af in Wapenveld

Ook op andere plaatsen langs het kanaal heeft de bever al diverse flinke bomen omgelegd. Vorig jaar mei fotografeerde Christiaan Niemeijer uit Wapenveld al eens een bever die, in de omgeving van deze bosjes, voor zijn auto de Werverweg overstak. Bevers kunnen dankzij zij hun beitelachtige geel/oranje voortanden flink knagen. In de winter eten ze voornamelijk boomschors en twijgen, in de zomer zijn het bladeren en de wortels van waterplanten die op het menu staan. Ook worden takken en stammen gebruikt om een burcht te bouwen. Of dat ook al in Wapenveld is gebeurd, is niet bekend.

Het gaat volgens de Zoogdiervereniging weer goed met de bevers in Nederland. In de omgeving van Zalk werd in 1823 de toen laatste bever in Nederland gedood. Het dier werd aangezien voor een otter. Op de visetende otter die als concurrent van vissers werd gezien, werd toen flnk gejaagd. In 1988 kwam het tot herintroductie van de bever in de Bieschbosch. Sindsdien gaat het goed met de bever en de schatting is dat er weer zo'n duizend exemplaren leven in Nederland. Bekend is dat in de Wiessenbergerkolk in Hattem een bewoonde beverburcht aanwezig is.

Vrijetijdseconomie krijgt aanjager
Vrijetijdseconomie krijgt aanjager
“We zitten op dezelfde vlieghoogte”. Die opmerking met een knipoog naar de discussie over vliegveld Lelystad, maakte wethouder Wolbert Meijer bij de ondertekening van een prestatiecontract met Wij zijn Heerde (WZH). Hij wilde er maar mee aangeven dat de toeristische organisatie en de gemeente duidelijk op één lijn zitten voor de verdere ontwikkeling.
Heerde steunt WK Inline skaten
Heerde steunt WK Inline skaten
Uit maar liefst zestig landen komen begin juli honderden sporters en hun begeleiders naar Heerde en Arnhem. De gemeente Heerde is er trots op dat het de Skeelerclub Oost-Veluwe gelukt is het WK Inline & Freestyle Skaten hierheen te halen.
Grote belangstelling Duurzaamheidsmarkt Heerde
Grote belangstelling Duurzaamheidsmarkt Heerde
Veldexcursie voor opdracht promotie Hoogwatergeul
Veldexcursie voor opdracht promotie Hoogwatergeul
Vijf klassen van de CC de Noordgouw maakten deze week een uitgebreide veldexcursie door het gebied van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. Dit in het kader van een opdracht van het IVN en de gemeente Heerde om dit gebied aantrekkelijker te maken voor de (inter)nationale toerist.
Paasjubel in Heerde
Paasjubel in Heerde
Opnieuw Paasjubel in Heerde Ook dit jaar organiseert het Interkerkelijk Platform Heerde in de vroege ochtend van de 1e Paasdag (1 april 2018) de Paasjubel. Hierbij is traditioneel veel aandacht voor het zingen van bekende Paasliederen onder muzikale begeleiding. Ds. Mulder van de Christelijk gereformeerde Kerk in Heerde is bereid gevonden de verbindende teksten uit te spreken en daarnaast een korte meditatie te verzorgen. Plaats van handeling is het Dorpsplein in het centrum van Heerde. Aanvang 8:15 uur en einde uiterlijk om 9:00 uur. Een liturgie met daarop alle liederen wordt uitgedeeld. Op deze liturgie staan ook de aanvangstijden van de diensten in de diverse kerken vermeld. Het is inmiddels traditie dat de Paasjubel ongeacht de weersomstandigheden doorgaat. En … er koffie en thee. Hartelijk welkom allemaal.