achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Bever knaagt heel wat af in Wapenveld

In de bosjes langs het afwatereringskanaal ten zuiden van het sportpark Monnikenbos zijn de duidelijk knaagsporen van een bever te zien. Het dier heeft een aantal al flinke bomen laten vallen, onder andere in een waterplas.

Bever knaagt heel wat af in Wapenveld

Ook op andere plaatsen langs het kanaal heeft de bever al diverse flinke bomen omgelegd. Vorig jaar mei fotografeerde Christiaan Niemeijer uit Wapenveld al eens een bever die, in de omgeving van deze bosjes, voor zijn auto de Werverweg overstak. Bevers kunnen dankzij zij hun beitelachtige geel/oranje voortanden flink knagen. In de winter eten ze voornamelijk boomschors en twijgen, in de zomer zijn het bladeren en de wortels van waterplanten die op het menu staan. Ook worden takken en stammen gebruikt om een burcht te bouwen. Of dat ook al in Wapenveld is gebeurd, is niet bekend.

Het gaat volgens de Zoogdiervereniging weer goed met de bevers in Nederland. In de omgeving van Zalk werd in 1823 de toen laatste bever in Nederland gedood. Het dier werd aangezien voor een otter. Op de visetende otter die als concurrent van vissers werd gezien, werd toen flnk gejaagd. In 1988 kwam het tot herintroductie van de bever in de Bieschbosch. Sindsdien gaat het goed met de bever en de schatting is dat er weer zo'n duizend exemplaren leven in Nederland. Bekend is dat in de Wiessenbergerkolk in Hattem een bewoonde beverburcht aanwezig is.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken