achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Binnenkort:

Bever knaagt heel wat af in Wapenveld

In de bosjes langs het afwatereringskanaal ten zuiden van het sportpark Monnikenbos zijn de duidelijk knaagsporen van een bever te zien. Het dier heeft een aantal al flinke bomen laten vallen, onder andere in een waterplas.

Bever knaagt heel wat af in Wapenveld

Ook op andere plaatsen langs het kanaal heeft de bever al diverse flinke bomen omgelegd. Vorig jaar mei fotografeerde Christiaan Niemeijer uit Wapenveld al eens een bever die, in de omgeving van deze bosjes, voor zijn auto de Werverweg overstak. Bevers kunnen dankzij zij hun beitelachtige geel/oranje voortanden flink knagen. In de winter eten ze voornamelijk boomschors en twijgen, in de zomer zijn het bladeren en de wortels van waterplanten die op het menu staan. Ook worden takken en stammen gebruikt om een burcht te bouwen. Of dat ook al in Wapenveld is gebeurd, is niet bekend.

Het gaat volgens de Zoogdiervereniging weer goed met de bevers in Nederland. In de omgeving van Zalk werd in 1823 de toen laatste bever in Nederland gedood. Het dier werd aangezien voor een otter. Op de visetende otter die als concurrent van vissers werd gezien, werd toen flnk gejaagd. In 1988 kwam het tot herintroductie van de bever in de Bieschbosch. Sindsdien gaat het goed met de bever en de schatting is dat er weer zo'n duizend exemplaren leven in Nederland. Bekend is dat in de Wiessenbergerkolk in Hattem een bewoonde beverburcht aanwezig is.